טויוטה תחשוף היילנדר חדש בתערוכת הרכב שתתקיים בקרוב בניו יורק, כך מודיעה היצרנית. טויוטה היילנדר מטפטפות לישראל זה שנים באדיבות סוכני יבוא אישי ויבוא מקביל.
למי שאינו מכיר, טויוטה היילנדר הוא רכב כביש שטח בינוני המבוסס על פלטפורמת טויוטה קאמרי. בדומה לקאמרי, חלק מדגמי טויוטה היילנדר מגיעים בתצורה היברידית, אך בשונה מן הקאמרי, את ההיילנדר ניתן להזמין בעולם, בעיקר בארצות הברית, גם בתצורה כפולת הנעה.
טויוטה היילנדר הנוכחית מיובאת על ידי אוטומקס ועולה בין 330 ל-430 אלפי שקלים. צילום: טויוטה
בינתיים, עד החשיפה הרשמית, טויוטה מסתפקת בחשיפת איור תלת מימדי שיצר הפסל מייקל מרפי. בעוד שלושה ימים צפויה טויוטה להקרין את דמותו של ההיילנדר החדש על רקע בינייני ניו יורק עם פתיחת התערוכה, במקום לחשוף אותו באופן הגיוני ופשוט ולהראות ללקוחות מה הם יקבלו. ההשערה היא שהם יקבלו משהו שנראה כמו טויוטה Rav 4 החדש – רק יותר גדול ועם 3 שורות מושבים. טויוטה היילנדר עצמו מיוצר במפעלי טויוטה בארה"ב, שם ככל הנראה ייוצר גם הדור הבא. על מי מדיניות טויוטה בשנים האחרונות צפוי כי גם הדור החדש של טויוטה היילנדר יהיה מצויד במערך בטיחות אקטיבי מלא – טויוטה מכנה זאת TSS – הכולל זיהוי תמרורים, בלימה אוטונומית, תיקון סטיה אקטיבי ובקרת שיוט אדפטיבית.
כאן בישראל המתחרים העיקריים שלה יהיו שברולט טראוורס ו-פורד אקספלורר.
טויוטה ארה"ב מציגה בתערוכת הרכב בניו יורק את ההיילנדר החדש. טויוטה היילנדר, רכב הכביש שטח הבינוני של טויוטה, אינו מיובא לישראל באופן סדיר על ידי היבואנית הוותיקה, אך ניתן בהחלט למצוא היילנדרים בישראל, בין אם ביבוא מקביל ובין אם ביבוא אישי. עבור טויוטה ארה"ב ההיילנדר נחשב לדגם חשוב מכיוון שהוא תופס מקום טוב באמצע בין מיניוואנים כדוגמת הסיינה ובין רכבי שטח קשוחים כגון טויוטה פור ראנר.
טויוטה היילנדר חדש – כל חדש מהשלדה ועד למערכות הבטיחות האקטיביות. רכב חדש עם גרסה היברידית. צילום: טויוטה
לפי טויוטה, ההיילנדר החדש מבוסס על פלטפורמת TNGA של היצרנית, זו שעליה צמח גם טויוטה ראב 4 החדש, ומציע בסיס גלגלים ארוך בשישה סנטימטרים מזה של הדגם היוצא. מנוע הבנזין העיקרי, 6 V בנפח 3.5 ליטרים מפיק 295 כוחות סוס ולצידו מוצעת גרסה היברידית המבוססת על מנוע בנזין בנפח 2.5 ליטרים ומנוע עזר חשמלי, המפיקים ביחד 240 כוחות סוס. אצלנו? כאמור דרך ערוצי היבוא המקביל.
טויוטה היילנדר חדש – כל חדש מהשלדה ועד למערכות הבטיחות האקטיביות. רכב חדש עם גרסה היברידית. צילום: טויוטה
את טויוטה היילקס באמת שאין צורך להציג למישהו בישראל, באירופה, אפילו באפריקה. הטנדר הבלתי ניתן להשמדה של טויוטה מככב זה שנים רבות ברשימת הטו דו של קבלנים, מטיילים וגם אנשי דעא"ש.
טויוטה היילקס פוצחת במהדורה מיוחדת עם כל מערכות הבטיחות האקטיביות כסטנדרט. צילום: טויוטה
כעת בטויוטה רוצים יותר, כלומר להעניק להיילקס מגע של פרמיום שידחוף אותו לטריטוריות חדשות. לכן טויוטה מציגה בבריטניה את ההיילקס special edition, מהדורה מוגבלת של ההיילקס שמיועדת יותר לצרכנים פרטיים. מה ההבדל בין טויוטה היילקס במהדורה מוגבלת ובין מיודענו ההיילקס שאינו במהדורה מוגבלת?
טויוטה היילקס פוצחת במהדורה מיוחדת עם כל מערכות הבטיחות האקטיביות כסטנדרט. צילום: טויוטה
קודם כל החישוקים – ההיילקס special edition מצויד בחישוקי 18 אינץ' בעיצוב ייחודי, אך מעבר לכך, הוא מצויד במדרגות צד, מיגוני גחון וגריל קדמי בגימור אפור כהה. בפנים, ההיילקס זוכה לנגיעות של גימור כרום, גימור שחור וגם שעונים לבנים – ולכל מערכות הבטיחות האקטיביות שנכללות בחבילת ה safety sense של טויוטה, כולל בקרת שיוט אדפטיבית.
בישראל משווק טנדר טויוטה היילקס החל ב-232,255 שקלים לגרסת 4X4 עם תיבת הילוכים ידנית.
טויוטה היילקס פוצחת במהדורה מיוחדת עם כל מערכות הבטיחות האקטיביות כסטנדרט. צילום: טויוטה
בחודש אפריל נמסרו בישראל 22,751 מכוניות חדשות – כך עולה מנתוני איגוד יבואני הרכב המסכם את ארבעת חודשי השנה הראשונים. מדובר בעליה קלה ביחס ל-19,493 מכוניות שנמסרו באפריל אשתקד.
הסיבה העיקרית לעליה במסירות היא כניסתו של המס הירוק החדש לתוקף ב-1 באפריל, מה שגרם ללקוחות רבים להזמין מכונית במרס לפני העליות ולקבל אותה כמובן באפריל. בסך הכול, לפי נתוני האיגוד בשנה שעברה נמסרו 113,833 מכוניות חדשות והשנה, מתחילתה ועד לסוף אפריל, נמסרו 114,869 מכוניות חדשות.
יונדאי הציגה גרסה מוזלת של יונדאי KONA. צילום: רוני נאק
מניתוח הנתונים עצמם עולה כי יונדאי מובילה את השוק בארבעת חודשי השנה הראשונים עם 18,569 מסירות. קיה במקום השני עם 14,471 ובמקום השלישי בפער זעום, טויוטה עם 14,460.
הזינוק במסירות טויוטה מוסבר על ידי שני גורמים עיקריים: הגעת טויוטה קורולה החדשה לישראל ותחילת המסירות באפריל וטויוטה ראב 4 היברידי. יחד עם זאת – מניתוח הנתונים שמתייחסים לשוק רכבי הכביש שטח עולה תמונה שונה.
קיה עדיין מובילה במסירות רכבי הפנאי. צילום: קיה
כך, מובילת השוק במכירות רכבי כביש שטח היא קיה, שמסרה מתחילת השנה 7,638 רכבי כביש שטח. במקום השני בטבלת היבואנים של רכבי הכביש שטח נמצאת מובילת השוק יונדאי, שמסרה 4,558 רכבי כביש שטח ואילו במקום השלישי מיצובישי – שמסרה מתחילת השנה 4400 רכבי כביש שטח.
השלאגר של טויוטה – RAV4 היברידי הביא לזינוק במסירות אבל האספקה מוגבלת, הנדירות רבה והמחיר בהתאם. צילום: רוני נאק
טויוטה, שנמצאת במקום השלישי בטבלת המותגים הכללית – נמצאת במקום הרביעי בטבלה עם 4,035 רכבים ואילו ניסאן במקום החמישי עם 3,628 רכבי כביש שטח.
אאודי ממשיכה להוביל את קבוצת הפרימיום למרות ירידה של 33% במסירות רכב חדש. צילום: אאודי
בקרב מותגי היוקרה, שסובלים באופן כללי מירידות של עשרות אחוזים במכירות מתחילת השנה, נרשמו ירידות גם במכירות קרוסאוברים. כך, אאודי מובילה את שוק היוקרה עם 1,088 רכבי כביש שטח מתחילת השנה אך אלה מהווים ירידה של 33% ביחס לארבעת חודשיה הראשונים של 2018. מרצדס במקום השני עם 531 רכבי כביש שטח המהווים ירידה של 16% ואילו ב.מ.וו סוגרת את השלישייה הפותחת עם 447 יחידות, שמהוות דווקא עליה של 31% ביחס לשנת 2018.
ישראל, בלי עין הרע, יכולה לספק הרבה פרנסה ליצרני רכבי אוברלנדינג. נכון, מדינה קטנה, אבל בהחלט יש בה לא מעט מסלולי שטח והרבה מקומות שאפשר לפתוח בהם אוהל וליהנות מנופים משובחים ובירה קרה בלי יותר מדי הפרעות, בהינתן רכב השטח הנכון.
בארה"ב, תתפלאו לשמוע, המצב הרבה יותר מורכב. לא לכל מקום אפשר להיכנס ולא בכל מקום ניתן לרדת לשטח. ועם זאת, כמובן שגם בארה"ב יש לא מעט מקומות מדהימים לחלוטין ושם כל הקטע של אוברלנדינג (כלומר אבזור של רכב לשהיה ארוכה בשטח ויכולת תיקונים עצמאית) הרבה יותר מפותח לנוכח העובדה שניתן להיכנס לשטח ולצאת בצד השני אחרי שלושה ימים בלי לראות עוד רכב.
הנה גרסת הפארקים הגדולים של ניסאן טיטאן – מבטיח אוטונומיה לכל יורדי השטח הרציניים. צילום: ניסאן
ניסאן כמובן מודעת לעובדה ואפילו בנתה ניסאן טיטאן מיוחד שמיועד לחגוג את עצם קיומו של הגרנד קניון ופוטנציאל השטח שגלום בו. חישבו אצלנו על משהו בסגנון טויוטה היילקס "תמנע", או מיצובישי טרייטון "פארן", או איסוזו דימקס "מירון אדישן". אבל בואו נחזור לניסאן.
מדובר בטנדר ניסאן טיטאן XD, גרסת השטח הבכירה של הטיטאן האימתני, שנבנה במיוחד לצרכיה של העמותה לשימור הגרנד קניון, אשר מוצג בתערוכת OVERLAND EXPO, תערוכת חלומות אמריקאית של כל מה ששטח, שנפתחה בשבוע שעבר באריזונה.
הנה גרסת הפארקים הגדולים של ניסאן טיטאן – מבטיח אוטונומיה לכל יורדי השטח הרציניים. צילום: ניסאן
הטיטאן מיועד להסיע חמישה נוסעים פלוס ציוד הישרדות ונגרר ציוד בשבילים שבדרך כלל מיועדים לטרקטורונים, או פרדות (כך ניסאן טוענת, לנו לא מסתדר הרוחב) ומתחיל כמובן כטנדר ניסאן טיטאן סטנדרטי, עם מנוע סטנדרטי בנפח 5.6 ליטרים, המפיק 390 כוחות סוס סטנדרטיים ונעילה אחורית.
כדי לאפשר תנועה בשטח קשה, הטיטאן מקבל הגבהה של שלושה אינץ' (מסדרת: "ניסאן עצור בצד"), מתלי אוויר וצמיגי 35 אינץ' (במעמד: "נא להתייצב במשרד הרישוי"). הארגז עצמו מוארך מעט לטובת מגירות ציוד ומיכל דלק מוגדל ואילו הנגרר כולל את כל מה שצריך כדי לישון בנוחות בשטח וגם לאכול כמו שצריך. אוטונומיה – למי שרוצה.
ארגון הבטיחות האירופי EURONCAP מפרסם היום את תוצאות מבחני הריסוק של שבעה דגמים חדשים, שרובם משווקים, או ישווקו, בשוק הרכב הישראלי. בין הדגמים נכללים כביש שטח פופולארי, קרוס אובר חשמלי וגרמניה אחת שלא תגיע לישראל. כולם, אגב, קיבלו ציונים גבוהים במבחן. הפעם, כך ניכר, אין פאדיחות – אולי בשל העדר מותגי פח מסבב בחינות זה.
אאודי ETRON רכב הפנאי החשמלי של אאודי – תיכף יעלה לכבישי ישראל (בחיפוש אחרי עמדות טעינה). צילום: NCAP
כך, במסגרת המבחנים נבדק רכב הכביש שטח החשמלי של אאודי – ETRON, ששיווקו בישראל החל לאחרונה. רכבים ראשונים כבר ניצפו בכבישי הארץ בבדיקות והמסירות ללקוחות אמורות להתחיל בקרוב. אאודי ETRON הוא הקרוס אובר החשמלי השני שנבחן על ידי הארגון אחרי יגואר iPACE שקיבל בשעתו חמישה כוכבים. מניתוח התוצאה עולה כי בסעיף ההגנה על הנוסעים קיבל אאודי ציון גבוה של 91% ואילו בסעיף ההגנה על היושבים ברכב קיבל האאודי 85%. הציון שקיבל אאודי ETRON בסעיף ההגנה על הולכי רגל היה נמוך יותר: 71%, עקב היעדר מכסה מנוע אקטיבי, כלומר מכסה המנוע של האאודי החשמלי לא "קופץ" לקראת פגיעה בהולך רגל.
לאאודי ETRON מצטרף לקסוס UX שמקבל גם הוא חמישה כוכבים – גם לקסוס UX זכה לציון הגבוה ביותר: חמישה כוכבים. הלקסוס קיבלה ציון גבוה מאוד בסעיף ההגנה על יושבי הרכב: 96% – ו 85% בסעיף ההגנה על ילדים. בסעיף ההגנה על הולכי רגל במקרה פגיעה קיבלה הלקסוס 82% גם, עקב היעדר מכסה מנוע אקטיבי.
מהפרמיום יורד ארגון הבטיחות האירופי לקרוס אוברים עממיים – עם טויוטה RAV4 הלהיט של יוניון מוטורס בחסות המס הירוק החדש, שזכה גם הוא לחמישה כוכבים בציון הריסוק עם 93% הגנה על יושבי הרכב ו85% על הגנה על יושבי הרכב מאחור. בסעיף ההגנה על הולכי הרגל קיבל הכביש שטח של טויוטה 85%. בנוסף נבחן גם T CROSS של פולקסווגן, שספק אם נראה בישראל בזמן הקרוב – שקיבל גם הוא את חמשת הכוכבים הנכספים. לצד רכבי הכביש שטח, נבחנו גם רנו קליאו החדשה, מאזדה 3 וטויוטה קורולה האצ'בק – עם חמישה כוכבים לכולן.
מאז ביטול מקלט המס לטנדרים – מחירם זינק לשמיים ונפח המכירות ירד לכדי שליש ממה שהיה בתקופת השיא. בימים שבהם טנדר 4X4 יכול היה להיות תחליף זול ומוכר במס לרכב שטח גדול וגיבור. בינתיים גם רכבי השטח התאדו – למעט טויוטה לנד קרוזר – והטנדרים נותרו רק למי שממש חייב רכב כזה או לציי הרכב שממילא לא קונים אותם במחיר של לקוח פרטי.
השלישייה הראשונה התפרקה עם טנדר חדש במקום השלישי. צילום: נועם עופרן
והנה "תעודת השליש" של סגמנט הטנדרים – לחודשים ינואר עד אפריל 2019 (על פי נתוני המסירה של איגוד יבואני הרכב):
– איסוזו דימקס (בין 187 ל-245 אש"ח) – 647 יחידות – וממשיך להוביל את הקבוצה.
– טויוטה היילקס (בין 229 ל-246 אש"ח) – 490 יחידות – הנחשק ביותר ובעל שמירת ערך חריגה לטובה (רק לנד קרוזר עדיף ממנו בתחום הזה)
פולקסווגן אמארוק – תקע תריז בשלישייה הראשונה. צילום: רוני נאק
– פולקסווגן אמארוק (250 אש"ח) – 308 יחידות – אחרי שדשדש בדור הראשון. מנוע V6 מפלצתי ומחיר טוב עושים את העבודה – למרות העדר טרנספר ו-LOW הוא עולה בזכות 51 קג"מ למקום השלישי.
– מיצובישי טרייטון (בין 195 ל-246 אש"ח) – 252 יחידות – ומצפה למתיחת הפנים שכבר הוצגה בחו"ל
פיאט פולבק – כמו מיצובישי טרייטון רק בלי הסמל. וזה דופק אותו. צילום: רוני נאק
– פיאט פולבק (בין 193 ל-242 אש"ח) – 45 יחידות – כמעט כפול ממספר היחידות בתקופה המקבילה אשתקד לטנדר המדבקה של פיאט.
– ניסאן נבארה (245 אש"ח) – 36 יחידות – נתון מאכזב למדי (אם אתה עובד בקרסו) לטנדר שעל הנייר נראה סבבה והוא הבסיס לטנדר מרצדס X קלאס שאין בכלמוביל אבל יש להזמנה (החל מכ-300 אש"ח) בערוצי היבוא האישי.
טנדר ניסאן נבארה – עם הרבה סקסאפיל ומפרט טוב אבל פשוט לא מצליח להכנס לתודעה של הקונים. צילום: ניסאן
חמשת חודשיה הראשונים של שנת 2019 עברו עם הרבה דרמה עבור ענף הרכב הישראלי ומשקפים היטב את מה שבענף יודעים היטב: רשות המיסים קובעת עבור יבואני הרכב מה למסור לא פחות מהצרכנים.
כזכור, ב-1 באפריל נכנס לתוקף המס הירוק – מתווה המס של מדינת ישראל, שמטילה על מכוניות חדשות 83% מס קניה. ממס הקניה הזה מורידים עד 17 אלף שקל בהתאם לזיהום שהרכב פולט. ב-1 באפריל 2019 הנוסחה הוחמרה, משמע פחות הטבות ותג מחיר גבוה יותר לצרכנים. לכן יבואני הרכב מיהרו להכניס מכוניות לישראל ולשחרר אותן ממכס (לשחרר במקרה הזה זה אומר לשלם מכס בשיעור של מיליוני שקלים) לפני ה-1 באפריל – ואז לטפטף אותן החוצה לשוק.
הדד ליין של המס הירוק הביא יבואנים רבים לשלם את המכס בעצמם ולשחרר את הרכב במחיר ה"ישן". השיווק לרוב נעשה במחיר ה"חדש". צילום: רוני נאק
בל נטעה: חלק גדול מן המכוניות הללו שוחררו כבר ממכס בשיטת המס הישנה, אבל נמכרו אחרי ה-1 באפריל, כך שיתכן בהחלט שהלקוחות שילמו בפועל מחיר גבוה של אחרי המס הירוק. בכל מקרה – הטבלה לא משקרת וממחישה היטב מי מסר מה וכמה.
יונדאי מובילה את טבלת המסירות גם בזכות ליין של SUV חזקים. צילום: יונדאי
לפי הנתונים, מאז תחילת 2019 ועד תום מאי נמסרו בישראל 136,244 מכוניות חדשות – ירידה קלילה ביחס ל-139,631 מכוניות שנמסרו באותם חמישה חודשים ראשונים של 2018. מבחינת הטבלה עולה כי מלכת המסירות היא יונדאי- עם 22,504 מסירות. נתון מעניין חושף כי מתוך אותן מסירות, 4,825 היו רכבי כביש שטח. בטויוטה מסרו 18,361 מכוניות ולא פחות מ 6,707 מהן היו רכבי כביש שטח, כלומר ראב 4 וגם CHR, שלא לדבר כמובן על לנד קרוזרים.
טויוטה עשתה חייל עם שני דגמי ליבה שהתחדשו השנה – האם בעיות אספקה ימנעו ממנה לחזור על הביצועים במחצית השניה? צילום: טויוטה
במקום השלישי נמצאת קיה – עם 17,254 מסירות, פעם ראשונה זה שנים שבה קיה לא נמצאת במקום השני בטבלה. נתון מעניין מאוד בקיה חושף כי היקף המסירות של רכבי הכביש שטח של קיה כמעט משתווה למסירות המכוניות הפרטיות: כך בטלקאר יבואנית קיה מסרו 8,238 רכבי כביש שטח ו 8,754 מכוניות נוסעים.
לצד שלושת המובילים, גם לא מעט רכבי כביש שטח יוקרתיים נמסרו במהלך השנה החולפת עד כה. למשל ארבעה בנטלי בנטיאגה (החל ב-1.6 מיליון שקלים ליחידה) – וגם 27 רכבי כביש שטח של פורשה, מספר שמגמד את מסירות הפרטיות משטוטגארט: 11 יחידות בלבד.
טויוטה USA, חטיבתה האמריקאית של טויוטה העולמית, מודיעה על מהלך סביבתי חדש שייכנס לתוקף בשנת 2020. במסגרת המהלך ישולבו בכל דגמי טויוטה שישווקו בארה"ב מערכת לדימום אוטומטי של פעולת המנוע בעצירה – ומערכת המפעילה באופן אוטומטי את בלם החניה. לפי טויוטה ארה"ב, בכל דגמי החברה המצוידים במפתח חכם, הרכב יוכל מהשנה הבאה "לחוש" מצב בו הוא פועל לפרק זמן ארוך בלי תזוזה – למשל בפקק – וידומם את פעולת המנוע. לפני שהמנוע יפסיק לפעול, הנהג ישמע גם התראה קולית (חשוב לציין כי מערכות דימום המנוע כבר מוכרות מדגמים רבים בעולם וכי רמת צמצום פליטת המזהמים פר-רכב היא מזערית וזניחה – המע').
רכב פנאי גדול עם חניה אוטומטית בסטנדרט. טויוטה 2020 בדגמי ארה"ב. צילום: TOYOTA
לצד דימום המנוע האוטומטי, טויוטה גם תציג מהשנה הבאה מערכת חניה אוטומטית – שמפחיתה את הסיכון להידרדרות של הרכב. מטבע הדברים – המערכת תהיה זמינה רק ברכבים שמנגנון בלם החניה שלהם הוא חשמלי. במכוניות הללו – המערכת גם תעבור להילוך PARK (ברכב אוטומטי) ללא מגע נהג.
יש מצב שיצא לכם פה ושם לשמוע, בעיקר בישראל, את המשפט "פראדו מפואר". לפעמים הוא גם מלווה משום מה במילה "ג'יפ", למרות שהפראדו אינו מפואר וגם אינו ג'יפ. בטויוטה יודעים היטב את מה שבישראל לא כל כך הפנימו – ולכן ניתן למצוא בארצות הברית את הפראדו, אך שם הוא לא ממש נקרא פראדו והוא לא ממש פולט תוצרי דיזל, ובטח שלא מארבע בוכנות. במסגרת משחק השלדות והדגמים האינסופי של טויוטה, הפראדו החביב משמש גם כבסיס ללקסוס GX, רכב שטח המשווק בארה"ב (כן, רכב שטח, לא כביש שטח) כשפחות או יותר שמונים אחוזים ממנו הם הלנדקרוזר פראדו המוכר- אבל היתר הם דווקא הרבה יותר מפראדו.
לקסוס GX חדש עם מערכות בטיחות אקטיביות מקוריות וקבינה משופרת. צילום: LEXUS
כעת לקסוס משחררת שדרוג של GX שכולל מערכות בטיחות אקטיביות ועוד כמה דברים טובים. מקדימה, לקסוס GX מקבל את הגריל הענק שאופייני לרוב דגמי לקסוס החדשים, החל ב-LS וכלה ב-GS – גריל שלמען האמת עלול מעט להקשות על ניגוח סלעים.
לקסוס GX חדש – האח המפואר-פרימיום של טויוטה לנדקרוזר פראדו האהוב והמוכר שלנו. צילום: LEXUS
בנוסף לגריל החדש יש גם תאורת LED וחישוקי 19 אינץ', ששוב, יעילותם בשטח עלולה להיות מוטלת בספק. אך מה שיותר חשוב הוא המנוע: מדובר ביחידת בנזין בנפח 4.6 ליטרים, שמפיקה פחות או יותר פי שניים ממה שניתן לקבל בישראל עם פראדו: ההספק הוא 301 כוחות סוס.
לקסוס GX חדש – האח המפואר-פרימיום של טויוטה לנדקרוזר פראדו האהוב והמוכר שלנו. עם 7 מושבים ויותר עור והזחה חשמלית. צילום: LEXUS
בפנים, לקסוס מדגישה, יש הגה עץ, דיפוני עור וקישוריות מלאה. ובאשר לשדרוגים – כעת יש בלימה אקטיבית, סייען שמירה על נתיב, בקיצור: הוא בטוח. וכדי שלא נאבד תקווה, לקסוס מדגישה שכמובן שמערכת ההנעה הכפולה נותרה כפי שהיתה: כלומר יש לנו LOW, יש בקרת זחילה וגם מתלים מתכווננים. האם לקסוס GX יגיע לישראל? אולי רק ביבוא אישי.
לקסוס GX חדש – האח המפואר-פרימיום של טויוטה לנדקרוזר פראדו האהוב והמוכר שלנו. כאן בלוק עירוני. צילום: LEXUS
טויוטה C-HR היא רכב מכר. ואישית לא היה איכפת לי שיהיה לי עסק שכל מה שהוא עושה זה למכור רק טויוטה C-HR. המספרים עומדים על אלפים רבים בשנה – כ-12,600 יחידות מתחילת השיווק ועד ליוני 2019 – נתון מדהים. ואם היו עוד אלפיים בכל רגע נתון כנראה שהיו נמכרים בהינף קמפיין מכירות יחיד. בכל מקרה, הרכב הקטן המעוצב בהשראת החיתוכים המופלאים של יהלום (איך זה תמיד יהלום או משהו יקר ערך. למה לא חיתוכים מופלאים של מצה? או קימורים פתייניים של אתרוג?), עבר שדרוגון קטן. אפילו לא מתיחת פנים אלא משהו מקומי כזה.
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן נוסע בסדר צריכת הדלק עומדת על כ-16.5 קילומטרים לליטר בממוצע של מבחן דרכים. החל מ-142,000 שקלים. צילום: טויוטה
פירוט העדכונים
התוספת מקנה לרכב דירוג בטיחות 8 בזכות תוספת של ניטור שטחים מתים ושל זיהוי רכב חוצה מאחור. זאת, בנוסף, לבקרת השיוט האדפטיבית, תיקון סטיה מנתיב, בלימת חירופ אוטונומית ומאפייני ריסוק שהקנו לו 5 כוכבי בטיחות. לגרסה טויוטה קוראת c-oncept כי הדור הזה אוהב מקפים באמצע השם של הדגם ויוצר אמביאנס של תיחכום הייטקי-אורבני כזה. בנוסף עוד בחזית הטכנולוגית מוסיפה טויוטה למערכת המולטימדיה המקומית גם WAZE עם פיקוד קולי ללא תוספת תשלום. עוד בשינויים יש גג שחור, מראות שחורות, חישוקים בעיצוב ספורטיבי וריפודי עור. מה שירד מההיצע – לטובת מעט יותר מקום בתא המטען – זה הגלגל החלופי שאת מקומות תופסת ערכת ניפוח. המחיר: 152,900 שקלים – כאשר גרסת הבסיס מתחילה מ-141,900 שקלים ותדרשו לעוד 1500 שקלים אם תרצו צבע מטאלי (כל הגרסאות של טויוטה C-HR הן דרגת זיהום 2).
אני זוכר את טויוטה C-HR – אם במבחן רכב בודד כשרק הגיעה לראשונה לישראל ובהמשך במבחן השוואתי בו ניצחה את מאזדה CX-3 הקודמת. וגם אם לא מאד התחברתי בהתחלה יש לרכב הפנאי הזה את הקסם שלו. אולי זה העיצוב, אולי אלו הממדים – אבל כנראה שלא מערכת ההנעה. טוב. אולי אני מעט מגזים כי בכל זאת מדובר ביחידה מודרנית בנפח 1.8ל' היברידית עם 122 כ"ס ומומנט משולב של 14.5 יחד עם 16.6 קג"מ של המנוע החשמלי. ההנעה קדמית בלבד – דרך תיבת הילוכים אוטומטית רציפה. צריכת הדלק המשולבת עומדת על פי היצרנית על 26.3 קילומטרים לליטר. בנסיעת המבחן הגעתי לנתון של 16.5 קילומטרים לליטר – בנהיגה מודעת הגעתי לכמעט 19 קילומטרים לליטר. וזה בסדר.
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן. העיצוב לא השתנה מהשקת הדגם ב-2016. עדיין נראה טוב. האיכות הכללית בסדר. החל מ-142,000 שקלים. צילום: טויוטה
עוד זכרתי שלטויוטה C-HR יש בעיית בידוד רעשים. אלא שזה פחות הפריע לי הפעם. מערכת ההנעה כמעט שאינה נוכחת בתא הנוסעים – למעט כשמחט התפוקה (פעם קראו לזה סל"ד) מצביעה לאיזור ה-POWER. אז יש רעש מנוע, אבל קוראים דברים, וזה לגמרי באיזורי ה"רעשים הטובים" של מכונית מאיצה (עוד רעש טוב? בבקשה: מרים חלונות בפעולה).
עיצוב תא הנוסעים וסביבת הנהג לא השתנה. לטוב ולרע. זה עדיין מראה מאד מתוחכם ומורכב אבל גם דחוס ו"אינטימי" ומחבק כמו רחם סייברפאנק שאומר שיש לך 10100 בלחישה באוזן. כמו דגמים אחרים של טויוטה, גם ה-C-HR לא מגיע אלינו מיפן. אלא ממפעלי טויוטה בתורכיה, או טורקיה, תבחרו אתם. אני מזכיר זאת כי פה ושם אפשר למצוא אי דיוקים בהרכבה, קרקושים בנסיעה ואיכות כללית שהיא טובה אבל לא מתעלה (בשביל זה יש לקסוס UX).
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן עם חבילת איבזור בטיחות מורחבת ועוד פינוקים. החל מ-142,000 שקלים. צילום: רוני נאק
בכל האמור לדרך שבה מכונית זזה. משהו שהפך למשני בחשיבות בשנים האחרונות – לצערי. טויוטה C-HR לא עושה פאשלות. המתלים על הצד הרך ומבודדים יפה שיבושי דרך. התמיכה במרכב עדיין טובה והאחיזה מצויינת. מתלי עצמות עצה כפולות מאחור זה דבר נדיר – ובהחלט מבורך – למצא ברכב פנאי ממנו מיוצרים אלפים רבים בשנה (יקר ליצור) וזה תורם להתנהגות כביש בטוחה בכל טווחי המהירות השפויים. לגבי בלימה, היגוי ושניהם בו זמנית – גם כאן אין תלונות לגבי רמת הדיוק או עוצמת הבלימה. אם אתם רגילים לבלימה של רכב היברידי אין כאן הפתעות – אם לא, עקומת הלמידה תלולה מאד.
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן תא המטען גדל ב-80 ליטרים בזכות וויתור על גלגל ספייר. החל מ-142,000 שקלים. צילום: TOYOTA
ביקורת בונה
בזמן שחווית הנסיעה הכללית טובה ונעימה מאד. ואפשר בהחלט לכסות קילומטרים רבים בקצב טוב ובנוחות. מצאתי את המושבים הקדמיים מעט לא נוחים לאורך זמן. בעיקר מושב הנהג שאחרי כשעת נסיעה התחלתי להרגיש את הגב התחתון שלי מבקש לעצור רגע לטילון בתחנת הדלק. המושב האחורי עדיין קלסטרופובי למדי – ולטרול בוגר כמוני בגובה 180 (בלי עקבים) די קשה להיכנס ולצאת משם. אם נסכם שזה יותר "קופה" (תכלס מה שטויוטה אמרה) זה בסדר.
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן עם חבילת איבזור בטיחות מורחבת ועוד פינוקים. החל מ-142,000 שקלים. צילום: רוני נאק
ועוד משוב בונה אחד יש לי לגבי טויוטה C-HR. ממשק הקונקטד המקומי הוא רעיון נפלא. מעוברת, ומלא תוכן חיוני כמו תזמון טיפולים לרכב ואפשרות להזמין טור, מידע על קריאות חוזרות, מדריכים שונים וכמובן אפליקציות בידור, שמע ועכשיו ניווט. אבל…למערכת שחוויתי ברכב ההדגמה היה LAG ארוך ומעצבן, מקלט ה-GPS לפעמים קיבל מיקום ולפעמים לא. ואז יש את ה-LOOK, העיצוב של מסך הבית אין בו שום דו-שיח עם השפה העיצובית של הקבינה – לא בצבעים, לא בפונטים. החוויה שלי הייתה של נטע זר. תיקון המראה היה בהחלט תורם רבות לחווית נסיעה שלמה יותר.
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן מושב אחורי קטן למדי וחלונות צד מזעריים. החל מ-142,000 שקלים. צילום: TOYOTA
סיכום
טויוטה C-HR עודנה מכונית קופה קטנה ומוגבהה. אינה רכב פנאי דמוי SUV אלא מעין שלב ביניים על הספקטרום של "קרוסאובר". דינאמית היא מהנה לנהיגה, גם אם המנוע לא מאד חזק ומרעיש תחת מאמץ. לפחות היא מציגה צריכת דלק טובה אם תנהגו באופן מודע. מחיר הגרסה הבכירה – C-ONCEPT גבוה למדי אבל אתם מקבלים חבילת בטיחות סופר-מושקעת ועוד איבזור נוחות ודקורציה – בתוך חבילה שעדיין נראית עדכנית ומושכת. עם ערכים מוספים רבים שבמידת מה מאזנים את המחיר הגבוה.
מבחן דרכים טויוטה C-HR היברידי המעודכן עם חבילת איבזור בטיחות מורחבת ועוד פינוקים. החל מ-142,000 שקלים. צילום: רוני נאק
אופציות מעניינות
טויוטה C-HR נמצאת בפוזיציה יוצאת מכיוון שיש ממנה גם יבוא מקביל. היבוא המקביל עשוי ליצור הזדמנויות שצרכן עירני כדאי לו לבחון לפני שיקבל החלטה (המפרטים שם שונים ואפשר להשוות למשל כאן). בחירה דינאמית ועליזה יותר, וכזו שתחסוך לכם 27 אלף שקלים תמצאו ביונדאי KONA. שהפכה לילד השובב של קבוצת רכבי הפנאי הקטנים – ועם גיבוי של מותג חזק ורשת שירות רצינית. דרך עדשת המחיר תוכלו באותו הכסף לקבל מפתח של רכב פנאי גדול יותר – נאמר יונדאי טוסון או קיה ספורטאז'. שניהם פייבוריטים של השוק – גם אם גדולים יותר ולא היברידיים. היברידי? קיה נירו. יש לו את הקסם שלו, ממדים שימושיים יותר, יחידת הנעה מרשימה וחסכון של 10K. אכן בחירות קשות.
מסיבות מובנות לחלוטין, לא כיף להיעצר על ידי המשטרה – אך לפעמים הרכב הוא רק תרוץ. בעוד שמלאי רכבי הכביש שטח של משטרת ישראל מסתכם בטויוטה ראב 4 וסובארו פורסטר בכבישי הממלכה הבריטית מפטרל סקודה קודיאק VRS.
למי שאינו בקיא – מדובר בגרסתו החזקה ביותר של הקודיאק, שמנוע ה-2.0 ליטר דיזל שלה מפיק 240 כוחות סוס הודות לצמד מגדשים. הקודיאק המשטרתי מסוגל לזנק ל-100 קמ"ש תוך שבע שניות ולהגיע ל-230 קמ"ש. אך חשוב מכך, הודות להנעה הכפולה מדובר ברכב שימושי להפליא שיכול גם לבצע עבודות שיטור וגם להגיע למקומות שבבריטניה נחשבים לשטח רציני, נאמר שדה לח מאגלי טל. סקודה מדגישה שה-VRS נבנה כדי להמחיש לרשויות אכיפה מה ניתן לקנות מהיצרנית הצ'כית בהינתן התקציב הנכון- ואפילו מבהירה שיש תכנית תשלומים למועצות מקומיות.
המשטרה בבריטניה מצטיידת בגרסת השרירים של סקודה קודיאק. צילום: סקודה
כיוון שבכל זאת מדובר בניידת, והשוטרים צריכים לשהות בה שעות רבות, סקודה קודיאק VRS מצויד במושבי אלקנטרה ארגונומיים וכמובן גם בקישוריות מלאה, במסופי מחשב וכמובן בציוד חילוץ והצלה. עכשיו אנחנו רק מתפללים שבמשטרת ישראל לא יקראו את זה.
סקרי JDPOWER בודקים לרוב שביעות רצון ותקלות – אבל גם הם סוקרים את נאמנות הלקוחות למותגי הרכב שהם קונים. ותוצאות הסקר האחרון בארצות הברית מגלה כי מותג הרכב לו האמריקאים נאמנים ביותר הוא סובארו אשר מוביל עם 61.5% מלקוחותיו שנשארים מאחורי מנוע הבוקסר. אחרי סובארו ברשימת המותגים העממיים תמצאו את טויוטה עם 59.5% ואת הונדה עם 57.7 אחוזי של לקוחות חוזרים.
הסקר בחן האם לקוחות רכשו או עשו עסקת ליסינג לרכב חדש מאותו המותג שקיים כבר אצלם – כאשר הנאמנות נבחנה בקרב מי שבחר באותו מותג כפי שהיה לו בטרייד-אין. הסקר בחן עיסקאות שהתקיימו בין יוני 2018 לחודש מאי 2019 וכוללים את כל השנתונים.
דירוג שימור הלקוחות בקרב מותגי הפרימיום. לקסוס מובילה. צלום: JDPOWER
בקרב מותגי היוקרה 47.6% מהלקוחות של לקסוס חזרו לרכוש/ליס לקסוס חדשה. במקום השני תמצאו את מרצדס עם 44.2% לקוחות חוזרים ובמקום השלישי ב.מ.וו עם 43.6 אחוזים. הסוקרים ציינו בהשתאות את ההישג של לקסוס לאור העובדה שמרבית לקוחותיה הם בקבוצות רכבי הפנאי RX ו-NX.
לקסוס החביבה על האמריקאים עם הצלחה בעיקר עם דגמי הפנאי כמו ה-RXL שבצילום. צילום: לקסוס
מהרו לפני שיגמר! בינואר 2020 יהיה שינוי נוסף של נוסחת המס הירוק. שינוי אשר מבשר עליית מחירים נוספת כשמכוניות היברידיות אשר רוכשיהן נהנו עד עתה ממס קניה בשיעור של 30% יאלצו לשלם 45% מס. וזה אומר שמי שלא יספיק לקנות לפני – ישלם יותר למדינה אחרי. אז יצאנו לבחון איזה מבין רכבי הפנאי ההיברידיים המובילים כדאי לכם לבחור.
פעם היו אומרים "תבחר איזה אוטו שאתה רוצה העיקר שיהיה יפני". ואכן זה בדיוק מה שעשינו. שתי מכוניות היברידיות, ממותגים יפניים וכאלה שאפילו עדיין מיוצרים ביפן – וזה גם שוס שכבר לפעמים קשה למצא. בפינה אחת טויוטה ראב-4 היברידי שהגיע לישראל ברבעון הראשון של 2019. בפינה השניה מיצובישי אאוטלנדר PHEV – שחזר בעוצמה לשוק אחרי עדכון עמוק במיוחד.
מבחן השוואתי היברידיות. טויוטה RAV4 עם פלטפורמה חדשה ולוק אמריקאי. צילום: רוני נאק
כרונולוגית
טויוטה ראב-4 הוא הדור החמישי של הדגם ומתבסס על פלטפורמה ג'נרית מודולארית של היצרנית. גם המרכב חדש לגמרי והוא מעוצב ברוח מאוד – אמריקאית ומזכיר דגמים שאנו לא מכירים כאן אבל יהיו בני בית בארה"ב כמו פורארנר, טאקומה ודומיהם.
מבחן השוואתי היברידיות. למערת ההיברידית של טויוטה 218 כ"ס ומצבר של 1.6kWh. צילום: רוני נאק
מערכת ההנעה ההיברידית גם היא חדשה לגמרי ומכילה מנוע בנזין בנפח 2.5ל' עם 178 כ"ס ועוד מנוע חשמלי עם 118 כ"ס. ההספק המשולב עומד על 218 כ"ס. לגרסת ההנעה הכפולה מנוע חשמלי נוסף לגלגלים האחוריים וזה מקפיץ את התפוקה המשולבת ל-222 כ"ס. מצבר ליתיום בנפח 1.6kWh מספק את המיץ למנוע החשמלי כאשר הטעינה שלו נעשית בעזרת מנוע הבנזין או מניצול של אינרציה במורדות ובלימה כדי ליצור חשמל.
מבחן השוואתי היברידיות. אבולוציה של המיצובישי אאוטלנדר המוכר – רק חדי עין יבחינו בהבדלים. צילום: רוני נאק
את מיצובישי אאוטלנדר אין ממש צורך להציג. זהו אחד מרכבי הפנאי הנמכרים ביותר בישראל עם מעל ל-40 אלף יחידות שעלו על הכביש מתחילת שיווקו. מיצובישי אאוטלנדר PHEV הנוכחי מגיע אחרי סבב שיפורים עמוק במיוחד. זה מתחיל מנגיעות בעיצוב המרכב אשר מקנות לו מראה פרימיומי יותר, ממשיך עם שדרוג חומרי תא הנוסעים וחבילות האיבזור – ושיפור מהותי של חווית הנסיעה עם בידוד טוב יותר של תא הנוסעים בפני רעשים ו-וויברציות. בין השאר בזכות שיטת יצור חדשה של השלדה המשתמשת בחומרים מרוכבים ומשפרת מאד את קשיחותה.
מבחן השוואתי היברידיות. למערכת ההיברידית במיצובישי יש 224 כ"ס ומצבר של 13.8kWh עם יכולת טעינה מרשת החשמל. צילום: רוני נאק
מערכת ההנעה ההיברידית מאד מעניינת. הבסיס הוא מנוע בנזין בנפח 2.4ל' המפיק 135 כ"ס אשר משתמש בשני תפקידים: גנרטור ליצירת חשמל וגם מספק כוח להנעת הגלגלים – מה הוא עושה ומתי את זה מחליט מחשב ניהול. בנוסף יש שני מנועים חשמליים: קדמי ואחורי עם 82 ו-95 כ"ס בהתאמה והם אלה המספקים את כוח ההנעה כברירת המחדל. מנוע הבנזין מצטרף להנעה במצבים בהם נדרש כוח מירבי. שילוב המנוע נעשה בעזרת מצמד המופעל חשמלית ובהתאמת סל"ד – אין תיבת הילוכים. את המיץ למערכת מספק מצבר ליתיום בנפח 13.8kWh וזה יכול להטען על ידי מנוע הבנזין או באמצעות כבל מרשת החשמל ולכן PHEV. סוללה כה גדולה מספקת טווח של עד 45 קילומטרים (WLTP). ומכאן קל להבין שניתן להעביר ימים ארוכים ללא שריפת דלק כלל בתנאי שיש לכם שקע או עמדת טעינה זמינה בבית.
מבחן השוואתי היברידיות. תא הנהג של RAV4 מעוצב ומודרני וגם עשוי היטב אולם 50 גוונים של אפור יוצרים חוויה עממית בגרסה שנבחנה. לוח המחוונים עמוס במידע ולא אינטואיטיבי. צילום: רוני נאק
תאי הנהג שונים מאד אחד מהשני. בעיצובם ובשפה – וגם באיכות. לטויוטה העיצוב המודרני והעדכני יותר. המראה מאד תכליתי – מעין "טכנואלגנט" עם שילוב של חומרים שונים בגוונים שונים של אפור. שתי טענות מרכזיות לתא הנוסעים: לוח המחוונים הווירטואלי למחצה עשיר אמנם במידע אבל הפיזור שלו על גבי הצג מבולגן וצריך ממש לחפש באופן מודע למשל את החיווי שמספר על בקרת השיוט שמופעלת. טענה שניה היא לגבי הפתרון של מסך המולטימדיה המזדקר. נכון זה פתרון שרבים בוחרים בו – אבל זה לא אומר שהוא טוב ובעיקר מספר סיפור של לחצי זמן ותקציב. בהקשר המולטימדיה נציין שיש מערכת קונקטד מקומית עם WAZE ואפליקציות נוספות אבל אין למערכת המקורית שתחתיה אפשרות לקבל קארפליי או אנדרואיד אוטו. וחבל. תא הנהג בגרסה שקבלנו כלל ריפודי בד אפורים אבל גם דלת תא מטען חשמלית, בקרת אקלים דו איזורית, כניסה ללא מפתח, בורר מצבי נסיעה ועוד.
מבחן השוואתי היברידיות. כולנו מכירים היטב את תא הנהג הזה. למעט ידית הילוכים המראה זהה. האיכות הכללית טובה מאד. צילום: רוני נאק
תא הנהג של מיצובישי אאוטלנדר PHEV אינו שונה מהותית מזה שבכל אאוטלנדר אחר. השינוי העיקרי הוא מנוף הילוכים – יותר ג'ויסטיק – בורר מצבי נהיגה וזהו ה"אדריכלות" של תא הנהג והקבינה נותרה בעינה. גרסת הלקצ'רי שהגיעה לבחינה כוללת ריפודי עור, דלת תא מטען חשמלית, כניסה ללא מפתח, מושב נהג חשמלי, מושבים קדמיים מחוממים ועוד איבזור רב. בלוח המחוונים יש צג רב תכליתי שהוא מחשב דרך ומערכת מולטימדיה עם הקונקטד קאר של כלמוביל.
המושבים האחוריים בשתי המכוניות מרווחים למדי לנוסעים בוגרים – עם יתרון במרווח הרגליים לטויוטה ויתרון בכניסה בזכות דלת גדולה יותר למיצובישי. ל-RAV4 נפח של 580 ליטרים בתא המטען – מולה יש לאאוטלנדר 463 ליטרים ופתח העמסה מעט פחות נוח.
מבחן השוואתי היברידיות. טויוטה RAV4 עם תא מטען גדול ופתח העמסה רחב ונוח. צילום: רוני נאק
בתחום הבטיחות לשתי המכוניות יש בלימת חירום אוטונומית, בקרת שיוט אדפטיבית, ניטור שטחים מתים. בטויוטה יש תיקון אקטיבי של סטיה מנתיב, למיצובישי יש התראה על תנועה חוצה מאחור. לשתיהן 7 כריות אוויר, בקרת יציבות ומשיכה. שתי המכוניות מקבלות דירוג בטיחות 7 (מתוך 8) כאשר דירוג זיהום האוויר הוא 3 לטויוטה ו-2 למיצובישי.
עוד נקודה חשובה שיש לציין היא שטויוטה נותנת אחריות למערכת ההיברידית של 5 שנים או 100 אלף קילומטרים. מיצובישי תיתן 8 שנות אחריות או 160 אלף קילומטרים אחריות על הסוללה ו-5 שנים/100 אלף קילומטרים על יתר המערכת ההיברידית.
מבחן השוואתי היברידיות. טויוטה RAV4 תא מטען גדול ודלת תא מטען חשמלית ועם מפער גדול. צילום: רוני נאק
נהיגה
גם בתנועה יש הבדל גדול למדי. ההעדפה של מיצובישי לחשמל נותנת לו זינוק נחוש מאד מהמקום – נטול שהיות. בעוד שהטויוטה מעט מהוססת יותר, וההאצה שלה מלווה ברעש מנוע נוכח יותר בשל אופן פעולת ה-CVT ובידוד רעשים נחות. בכלל, באאוטלנדר PHEV יש חווית איכות טובה יותר. שתי המכוניות עשויות היטב ומוצקות אולם האיכות הכללית של מיצובישי הפעם לוקחת.
על כביש משובש ההבדלים ניכרים. שתי המכוניות נוחות אולם המיצובישי מבודדת טוב יותר כביש שבור ובאופן כללי רכה יותר. שיבושים שחובטים בנוסעי הטויוטה, יגוהצו טוב יותר בדרך לישבנים שבאאוטלנדר. דווקא אהבתי יותר את ההיגוי המעט יותר כבד וישיר של הראב-4 מול ההגה הקל מאד ב-PHEV ושתי המכוניות יחושו מאד בנוח במרחב העירוני בזכות החישמול שלהם – וכאן מיצובישי יכול לנסוע הרבה יותר על החשמל מאשר טויוטה ראב-4 עם המצבר הקטן שבה.
מבחן השוואתי היברידיות. גם לאאוטלנדר יש דלת חשמלית מאחור ופתח טעינה מצד ימין ותדלוק מצד שמאל. צילום: רוני נאק
מחוץ לעיר שתי המכוניות מתקרבות מעט. שתיהן נוחות ונעימות ואפשר לכסות בהן מרחק רב בכיף. הטויוטה מעט מהודקת ומדויקת יותר, המיצובישי רכה ומשייטת בהוד ובשקט. מחוץ לעיר – אחרי שהסוללה ב-PHEV התרוקנה תקבלו למעשה מכונית היברידית יעילה מאד. בטויוטה קיבלנו ממוצע של כ-16.5 קילומטרים לליטר – בעוד שהמיצובישי עשתה 22 קילומטרים לליטר. אם תחשבו פנימה גם את ה"פרוסה" של הדרך אשר נעשתה רק על חשמל (כמעט 40 קילומטרים ראשונים) אפשר יהיה להגיע לממוצע של 35 קילומטרים לליטר עם ה-PHEV וזה כבר ממש מרשים.
מבחן השוואתי היברידיות. יש לכם כבלים ב-PHEV. השתמשו בהם כדי לקבל כ-40 קילומטרים של טווח 100% חשמלי. צילום: רוני נאק
ניצול המורדות בכביש לטעינה או כתחליף לבלימת מנוע טוב יותר ב-PHEV. הוא מצויד במשוטים מאחרי גלגל ההגה אשר מאפשרים לבחור בין 6 מצבים של בלימה רגנרטיבית. צריך להתרגל להשתמש בזה ואפשר להשתמש בבלימה הזו כדי לשמור על הבלמים למשל במורד הארוך לים המלח או מירושלים לתל אביב – לצבור עוד חשמל בסוללה ואז להיכנס העירה במוד EV נטול פליטה ורעש.
מבחן השוואתי היברידיות. איזה יפה יותר? עניין של טעם. השמאלי מוכר ובוגר יותר הימני חדש בשכונה. צילום: רוני נאק
פחות השתגענו
הבעיה העיקרית של מיצובישי אאוטלנדר PHEV היא שהוא נראה בדיוק כמו כל אאוטלנדר שהוא על הכביש. בעולם הרכב נהוג לחשוב שהדבר היחיד שמוכר הכי הרבה זה העיצוב – וכאן מי שייתן לעיצוב המוכר להשפיע על החלטתו – פשוט יפספס מפגן טכנולוגי שהוא מעל ומעבר לכל היברידית שיש בשוק. בנוסף אנחנו פחות התחברנו לאופי הרך – אולי רך מדי – של המתלים ובהחלט שהיינו בוחרים באופציית של מתלי הבילשטיין המצוינים שבגרסת הספיישל אדישן (ועל הדרך מקבלים גם ריפודי מושבים ודיפוני מעור עם תפרי מעוינים נהדרים ומערך מצלמות 360 מעלות).
בטויוטה ראב-4 ציינו את לוח המחוונים עמוס המידע אך לא מסודר. תא הנוסעים עשוי היטב אך חסר השראה ואפרורי. בידוד הרעשים פחות טוב ובכל פעם שמד התפוקה מצביע על "POWER" כל מי שברכב ישמע זאת היטב.
מבחן השוואתי היברידיות. בחרנו במיצובישי בזכות המפגן הטכנולוגי והאיכות הכללית ולמרות שהמראה לא משקף את מה שקורה מתחת לפני השטח. צילום: רוני נאק
סיכום
מיצובישי אאוטלנדר PHEV יהיה הבחירה שלנו בהשוואתי הזה. מהסיבה שהוא נותן הרבה יותר "היברידיות". באאוטלנדר תקבלו נהיגת EV חשמלית אמיתית בכל ימות השבוע בנסיעה שבין הבית לעבודה לצד טווח של 600 קילומטרים לאותה הרפתקה של סופ"ש שיכולה לכלול גם קטעי שטח בזכות ההנעה הכפולה. אם תשלבו בנסיעה גם הפסקות לגלידה+טעינה תוכלו להוסיף עשרות קילומטרים של נהיגה חשמלית. וכל זה ארוז בחבילה מוכרת אך איכותית של מיצובישי אאוטלנדר.
JATO מדווחת שייתכן כי השוק האירופאי הגיע לרוויה בכל הקשור לטעמו ב-SUV זאת בשל האטה בביקוש לרכבי פנאי. כמו אצלנו, גם באירופה יש ירידה חדה בביקושים בקרב לקוחות פרטיים – שם הם מרכיבים 41% מכלל השוק.
השקה מוצלחת למרצדס A קלאס החדשה עם זינוק של 40% במסירות הדגם. צילום: מרצדס
עיקר הירידה של ה-SUV הגיעה מכיוון מותגי הפרימיום אשר רשמו שיעורי ירידה דו ספרתיים. בניהם לנד רובר, וולוו, מרצדס ואחרים. לצד עליה בחלק מהמותגים העממיים כמו דאצ'יה וסיאט דווקא רבי המכר של הסגמנט חטפו חזק עם ניסאן קשקאי שירד ב-15%, פולקסווגן טיגואן ו-פיג'ו 3008 כל אחד מהם רשם פחות 18% מכוניות.
מקור: JATO
הצלחות נוספות נרשמו על ידי יונדאי קונה עם כמעט 9000 רישומים חדשים מהם 22% חשמליים וגם סיאט טאראקו (7 מושבים) שהפך בן לילה ל-SUV 7 מושבים הרביעי הנמכר ביותר באירופה אחרי פיג'ו 5008, סקודה קודיאק ומיצובישי אאוטלנדר.
טסלה מודל 3 היא לא רק חשמלית אלא גם הסדאן פרימיום הנמכרת ביותר באירופה – סימן לטעם המשתנה של הלקוחות? צילום: טסלה
שני זינוקים מרשימים. אחד לטויוטה קורולה החדשה – שכמו אצלנו תמיד בשנה הראשונה של רענון הדגם היא סוחפת את השוק ומובילה את טויוטה, יחד עם ראב-4, CHR ו-יאריס לשלוט בקבוצת ההיברידיות. השניה היא טסלה שמודל 3 שלה הביא לזינוק של 250% עם 14,106 יחידות שעלו על כבישי אירופה ביוני 2019 והפכו את טסלה מודל 3 לסדאן פרימיום הנמכרת ביותר באירופה.
לא מזמן נפרדנו ממיצובישי פאג'רו. המלך הבלתי מעורער של הדקאר – נטש אותנו ונסע בעננת פודרה לעבר השקיעה במחוזות שבהן התקינה מאפשרת. ובכן יכול מאד להיות שהאייקון של טויוטה גם הוא עשוי למצא את דרכו לדיונה הגדולה שבשמיים כאשר בשנת 2021 טויוטה תעבור לפלטפורמה ג'נרית אחת לכל רכבי ה-4X4 והטנדרים הקשוחים יותר שלה.
האם טויוטה לנדקרוזר – מהמוצרים הטובים יותר של טויוטה ועם תג מחיר פרימיומי של 90 אלף דולרים בארה"ב. שווה כל סנט. צילום: טויוטה
זו לפחות הספקולציה שמגיעה מכיוון ארצות הברית – שם טויוטה לנדקרוזר זה ה-V8 הגדול ולא "פראדו" או סדרה 150, המשווק אצלנו – בה המכירות של רכב השטח היקר (כ-90 אלף דולרים בארה"ב) מדשדשות עד עומדות. פחות מ-2,000 יחידות נמכרו מינואר ועד סוף יולי 2019 – וגם המספר הזעום הזה הוא עליה של כמעט 10% ביחס לשנה שעברה שהייתה איטית עוד יותר. וזה בשנה בה הדגם הוותיק – עם פז"מ מ-2008 – מקבל מתיחת פנים ועדכונים נוספים לרגל ציון 60 שנים לקרוזר.
ארוואה שושנה! טויוטה לנדקרוזר הגיע לסוף דרכו בשוק ארה"ב? צילום: טויוטה
השם לנדקרוזר הוא משמעותי מאד בעולם של טויוטה – ובינינו הוא אחד המוצרים הטובים יותר שמיוצרים בה. לכן – למרות הספקולציה הקודרת הזו קשה להאמין שטויוטה תוותר על השם שיצר במו גלגליו את מוניטין האמינות המוצק ממנו נהנים דגמים רבים אחרים של המותג גם היום.
כשיצרנית רכב שמה צילום כזה בגלריית הדגם – אתם יודעים שזה יכול להיות רק משהו טוב. הנדסת יתר מקסימה ואהובה על ידי עכברי שטח בכל העולם. צילום: טויוטה
טויוטה כמובן שלא הגיבה רשמית על הניתוח הזה ודוברה בארה"ב אמר כי "טויוטה לנדקרוזר ימשיך להיות משווק כרגע". מה שכן אנו עשויים לראות זה מעבר לשימוש בפלטפורמת ה-4X4 החדשה (טנדר טויוטה טאקומה אמור להיות הראשון לקבל את הווריאציה שלה) – ודגם כל חדש בשנת 2022. וגם אם השיווק בארה"ב ייפסק, חשוב לזכור את השווקים האחרים של לנדקרוזר – בעיקר במדינות המפרץ הפרסי ומזרח אירופה – וכן שוק בטחוני משמעותי ורווחי מאד שמחבב את הגרסאות הממוגנות של הקרוזר הגדול.
בישראל תוכלו למצא טויוטה לנדקרוזר V8 מהשנים שבהן שווק בארץ. צפו לשלם כ-200 אלף שקלים למכונית ממודל 2008 – הזוי למדי. בנוסף תוכלו להצטייד בטויוטה לנדקרוזר סדרה 200 חדש דרך ערוצי היבוא האישי – כל עוד הדגם משווק בארץ המוצא.
האקרים הצליחו לגרום לדליפה של כספים רבים דרך מערכות ניהול החשבונות של אחת הספקיות המרכזיות של טויוטה ושל תעשיית הרכב – מדורגת 23 בעולם. חברת בת של טויוטה, הספקית – toyota boshoku – מייצרת מושבי רכב וחלקים נוספים של חלל הפנים ופעילה במפעלים רבים ברחבי העולם.
בסוף השבוע הודיעה הספקית כי בחטיבה האירופאית שלה אותרו הוראות תשלום מזוייפות אשר מקורן בצד שלישי עויין. כתוצאה מכך זלגו מחשבונות החברה כ-37 וחצי מיליון דולרים. הגם שמדובר בסכום משמעותי – כדאי לזכור כי מדובר בכל זאת בענקית של התעשייה עם מעל ל-10 מיליארד דולר במכירות בשנת 2018. וכדי לאובדן הכספים האלה לא תיהיה השפעה על הפעילות השוטפת של החברה.
תלונה הוגשה ברשויות ביפן והחברה משתפת פעולה באופן מלא עם החקירה. עוד ציינה טויוטה בושוקו כי במידה שיעלה הצורך אבדן הכספים יופיע במאזן השנתי.
עם תקנות זיהום האוויר שמאיימות לחנוק לגמרי את הסגמנט הזה – וערים רבות בעולם הנאור שלא מאפשרות כלל כניסה של כלי רכב מונעי דיזל לתוכן (בחו"ל גורף, בישראל רק חיפה וירושלים לכלי דיזל מיושנים מ-2006) – פיתוח הטנדרים כמו למשל טויוטה היילקס ומיצובישי טרייטון – נתקל בקיר חוסם. כאשר החסימה היא קשה במיוחד בשווקים שבהם אין הצדקה שיווקית למכור בהם את גרסאות הבנזין של אלא – אם עדיין מיוצרות. כמעט כל הטנדרים מצויידים כיום בגרסאות מעודכנות מי יותר ומי פחות של מנועי דיזל. אלו עוברים כל-כך הרבה מסננים ומגבילים שפוגעים ביעילות שלהם ומפחיתים מההספק – מה גם שמוסיפים מפגע תברואתי ארוך-טווח בצורה של DPF – מסנני חלקיקים של דיזל שצריך לסלק באופן אחראי אחרי שהם כושלים (ויש כבר תביעה ייצוגית גדולה נגד טויוטה ומסנניה בנושא הזה – בחו"ל).
ובכן אי שם מעבר להרי החושך מתחילות להגיע ידיעות ראשוניות על כך שדור הטנדרים הבא יהיה היברידי. וזה נכון לטויוטה היילקס כמו גם לדור החדש של מיצובישי טרייטון אשר – כך אומרות השמועות – ייאומץ גם על ידי ניסאן כ-נבארה הבאה (אחרי שמרצדס הותירה את הנבארה – X קלאס – נטושה לצד הדרך על קפיצי הסליל שהכריחה את ניסאן להכניס לשם).
שימו לב! הדור הבא של הטנדרים 4X4 מטויוטה, מיצובישי וניסאן יהיו היברידיים – כדי לשרוד. צילום: מיצובישי
וכשחושבים על זה – היברידי זה פתרון לא רע – אפילו PHEV. מצד אחד מקבלים מנוע בנזין קטן ואנמי אך לא מזהם (אוקיי מזהם פחות) מצד שני מקבלים מנוע חשמלי שמספק את כל המומנט שצריך כדי לגרור/לשאת/לשטח – וללא פליטת מזהמים. זה גם נחמד כדי להוריד את ממוצע ה-CO2 של היצרן כפי שמחייב תקן WLTP העדכני. אז כולם מרווחים ושלום לדיזל – אדיוס!
כמעט.
שימו לב! הדור הבא של הטנדרים 4X4 מטויוטה, מיצובישי וניסאן יהיו היברידיים – כדי לשרוד. צילום: ניסאן
כי מערכות הנעה היברידיות הן כבדות יותר ממנועי בעירה פנימית – בנזין או דיזל – וכל ק"ג יותר של מערכת הנעה זה ק"ג פחות שאפשר להעמיס או לגרור באופן חוקי במדינה מערבית עם אזרחים שומרי חוק – נאמר אצלנו. ומכיוון שבשלב הזה רב הנסתר על הגלוי – יהיה מעניין לגלות אילו פתרונות יצירתיים יגיעו יצרניות הרכב. איך יתמודדו עם תקרות המשקל שמכתיבה התקינה ואיזה ריח יהיה לסבון במחלקות השיווק שינסו למכור לנו את כל זה.
מכיוון שאני שכחתי את משקפי הקריאה בבית, אציין בהעדר מרקר כי בין השורות כתוב שאם אתם צריכים טנדר 4X4 דיזל – השנה/שנתיים הקרובות יהיו ההזדמנות האחרונה להצטייד בכזה. זהו.
טויוטה הודיעה כי ב-20 לנובמבר היא עתידה לחשוף בתערוכת הרכב של LA גרסה היברידית נטענת (PHEV) של רכב הפנאי שלה טויוטה ראב-4. באותה הנשימה טויוטה גם אמרה שזו עתידה להיות הגרסה "החזקה ביותר אי פעם" של רכב הכביש שטח שהיא מייצרת וכי בנוסף עתידים להצטרף להיצע גם גווני צבע חדשים.
טויוטה לא פרסמה פרטים נוספים אולם תהיה זו השערה בטוחה למדי כי טויוטה ראב-4 היברידי-נטען יהיה מבוסס על אותו מנוע בנזין 2.5ל' המניע את הגלגלים הקדמיים ומנועים חשמליים קדמי ואחורי היוצר 4X4 ווירטואלי. לפי הרמזים של טויוטה התפוקה תעלה על ה-222 כ"ס שאנו מכירים מהראב-4 המשווק גם כאן (עם כרגע רשימת המתנה של חצי שנה!) וכמובן מצבר הרבה יותר גדול מה-1.6 קווט"ש שבהחלט אינו מספיק ל-PHEV (להשוואה למיצובישי אאוטלנדר PHEV יש מצבר של 13.8 קווש"ט) שאמור להיות מסוגל לנסוע כמה עשרות קילומטרים רק על הנעה חשמלית.
טויוטה ראב 4 היברידי-נטען מקבל פגוש שונה וגוון צבע אדום חדש. צילום: טויוטה
דבר נוסף, בהתחשב בזה שהפלטפורמה לא תהיה שונה, איך ישולב המצבר הגדול יותר ברכב והאם תא המטען יהיה זה שיישלם את המחיר עם חלל מופחת. חיצונית השינויים יהיו מינוריים. פגוש קדמי עם עיצוב מעט שונה ותאורת DRL אנכית בתוך פסבדו כונסי אוויר. מחירים ותחילת שיווק נדע בהמשך – אחרי ההצגה העולמית – ונפרסם אותם כאן. כרגע משווקת טויוטה RAV4 בישראל במחיר המתחיל ב-170,000 שקלים.
פורד ריינג'ר הוא טנדר נחמד אך ג'נרי. והוא די מתקשה לבצע מול טויוטה טאקומה שמה לעשות גם מיוצרת בארה"ב וגם מועדפת על רבים. לכן זה לא מפתיע שפורד שמחה להצעת שיתוף הפעולה שהגיעה בפקס מ-YAKIMA – ענקית אמצעי הנשיאה לכל הצעצועים שפשוט חייבים להעמיס על המכונית. אצלנו מוכרת YAKIMA בזכות מנשאי האופניים המוצקים שלה אשר משווקים כאן על ידי רוזן ומינץ.
זה הרכב שפורד יצרה עם יאקימה בשנה שעברה כשהחלה לשווק את מוצרי יאקימה באולמות התצוגה. צילום: פורד
ובכן אם אתם אוהבים לסחוב דברים, ויאקימה מקווה שכן, הפורד ריינג'ר הזה שופר עבורכם. זה מתחיל מקטלוג אביזרי רכב השטח של פורד: הגבהה של 2.0 אינץ', צינור מפלט מקוצר ומיגון לאגס הדיפרנציאל האחורי. הצמיגים הוחלפו ל-33 אינץ' של גודריץ' על חישוקי שטח מחוזקים ושחורים. עוד אפשר לראות פגוש שחור של RPG יחד עם פגוש אחורי ומדרגות, גדול ודי מאסיבי עם 4 יחידות תאורה, שני שאקלים גדולים וגם כננת WARN.
החלק של יאקימה מגיע מאחור: מנשא אופניים, עוגנים לקייאקים, תא אחסון אירודינאמי וגשר מטען לארגז הפתוח של הטנדר. תכל'ס היינו לוקחים את הטנדר הזה כמו שהוא – אפילו שזו לא טאקומה.