טויוטה הודיעה הלילה בטוקיו כי היא מעדכנת את תחזית הרווח לשנת הכספים המסתיימת במרץ 2019. בהודעתה צופה טויוטה רווח תפעולי גדול ב-4% מהתחזית הודות לעליה גלובאלית במכירות, מהלכים להתייעלות וצמצום הוצאות בתוך החברה וגם בזכות החלשות מה של שער היין.
בכסף המשמעות היא רווח תפעולי של 21.1 מיליארד דולר – עליה של 882 מיליון דולר ביחס לשנה שעברה. לא רע בכלל.
טויוטה ראב-4 היברידי חדש. אחד ממנועי הצמיחה החשובים לשנה הבאה. צילום: טויוטה
כיצד מייצרים לקסוס שהיא יותר לקסוס מלקסוס? תשאלו כמובן את לקסוס, שמציגה גרסת INSPIRATION ללקסוס LX המוכר. לפי היצרנית, מדובר בגרסה שהיא יותר מפוארת ויותר מתוחכמת, הודות לשפע של אביזרים שנבחרו בקפידה, כך טוענת היצרנית. לגרסאות המיוחדות קוראים INSPIRATION והן מאופיינות בחישוקי 21 אינץ' שחורים, גריל קדמי שחור ועיטורי כרום בצבע מוכהה. הטיפול הכהה ממשיך גם בסביבת הפנסים, רקע שחור ללוחית הרישוי וגם לפנסי הערפל.
מהדורה יותר מאובזרת ומתוחכמת של לקסוס LX בשם אינספריישן. צילום: לקסוס
בפנים, המושבים מרופדים בעור בגוון שלקסוס מכנה "לבן אור ירח" שמכסה על מערכות אוורור וחימום הן לנוסעים מקדימה והן לנוסעים בשורת המושבים האמצעית. למי שהאוורור לא מספיק, יש כמובן בקרת אקלים ארבע-אזורית. בנוסף, רשימת האבזור כוללת מערכת בידור למושבים האחוריים, מערכת שמע בעלת 19 רמקולים בעיצוב מארק לווינסון, מקרר, מטען טלפון אלחוטי והגה עץ מחומם.
מהדורה יותר מאובזרת ומתוחכמת של לקסוס LX בשם אינספריישן. ולא שכחו להשאיר את הספייר באופן מתוחכם מתחת לזנב. צילום: לקסוס
המנוע אינו שונה לכל לקסוס LX אחר, כלומר 5.7 ליטרים שמפיקים 383 כוחות סוס משמונה בוכנות. ואם לקסוס LX נראה לכם מעט כמו טויוטה לנד קרוזר, אז אתם לא טועים, ומכיוון שכך יש לו שלדת סולם וגם הילוך כוח, כמו גם בקרת מצבי שטח.
לקסוס LX עם שלוש שורות מושבים עולה בארה"ב החל מ-91,000 דולרים שזה קצת יותר מריינג' רובר בסיסי שם בארה"ב.
המשפט היחיד שטויוטה פרסמה, באופן רשמי הוא: "מוכנה לשלג ולשמש, פריוס 2019 תוצג בתערוכת הרכב בלוס אנג'לס". מהתמונה ניתן בהחלט להבין שמדובר בפריוס לכל דבר, לא כזו מוגבהת או משודרגת, אך קשה שלא להתסקרן: אם תהיה פריוס ארבע על ארבע, יתכן גם שהמערכת תגיע לרכבים אחרים של טויוטה. ואם מדובר בבקרת יציבות כלשהי, אז באסה…
טויוטה היילקס, כך יעידו עכברי השטח הוותיקים, הוא טנדר שמבקש שישפרו אותו. מה זה מבקש: מתחנן. ובטויוטה שמחים לספק, אך לא באופן ישיר. כלומר כדי לייצר טנדר משופר לתערוכת הרכב בברזיל, טויוטה החליטה לפנות לסדנת GAZOO RACING כדי שתייצר לה היילקס קצת יותר טוב.
טנדר טויוטה היילקס GAZOO – גרסת חשק של יבואן טויוטה בברזיל יחד עם סדנת שיפורים נחשבת. מהדורה מוגבלת של 500 יחידות. צילום: טויוטה
הטויוטה היילקס שהציגה GAZOO נקרא GR SPORT ויהפוך לדגם הראשון שטויוטה מציגה ביחד עם GAZOO RACING. דרך אגב, הדגם השני שהצמד יציגו יהיה טויוטה סופרה החדשה.
השינויים שבוצעו בהיילקס אינם קיצוניים, אך יש לקוחות שישמחו לקבל כזה טויוטה היילקס: הגריל הקדמי הוחלף בגריל עם כיתוב TOYOTA יותר בולט, בתי הגלגלים זכו לניפוחים כדי לאכלס גלגלי 17 אינץ' ומערכת המתלים הוחלפה במערכת מעט יותר קשיחה, כלומר ההיילקס הזה גם יושב מעט יותר גבוה ביחס לאחיו הסטנדרטי.
GAZOO רייסינג עושה רושם שמבינים דבר או שניים בשיפור של מכוניות טויוטה. הנה הקונספט שלהם לטויוטה סופרה החדשה. בקרוב במסלול פצאל? צילום: GAZOO
דווקא המנוע יעניין את כל מי שמחזיק בהיילקס בתקינה אירופית (זוכרים, דרום אמריקה?) – מדובר במנוע טורבו דיזל בנפח 2.8 ליטרים שמוכר היטב מטויוטה לנדקרוזר פראדו הנוכחי. המנוע מפיק גם כאן כ 177 כוחות סוס והתיבה היא אוטומטית בעלת שש מהירויות. טויוטה ברזיל תשווק רק 420 יחידות מההיילקס GAZOO כך שאם אתם בברזיל, רוצו מהר לקנות.
ראלי דקאר מתקרב, וטויוטה נערכת לקראת תחילת המרוץ הדרום אמריקאי עם חשיפת ההיילקס שיתחרה במרוץ המפרך. בדומה לשנים קודמות, מדובר בטויוטה היילקס שאינו משתתף באופן רשמי תחת סמלה של טויוטה, אלא ברכב שהוכן על ידי טויוטה דרום אפריקה וסדנת GAZOO RACING.
Gazoo היילקס – עם מנוע V8 ומתלים מעודכנים מתכונן לראלי דקאר. זה לא ההיילקס של השכן שלך. צילום: GAZOO
בשלב ראשון, מנוע הטורבו דיזל של ההיילקס הותקן מחדש בפח האשפה שמחוץ לסדנה – ובמקומו נכנס 8V שטויוטה לא ממש ממהרת לספר על מקורותיו והספקו (בעבר הוא הגיע מלקסוס). במקום זה מסתפקת טויוטה בציון העובדה היבשה שמדובר במנוע בו מותקן מגביל מצערת בקוטר 37 מילימטרים, בהתאם לחוקי המרוץ.
Gazoo היילקס – עם מנוע V8 ומתלים מעודכנים מתכונן לראלי דקאר. זה לא ההיילקס של השכן שלך. צילום: GAZOO
הבחירה במנוע 8V אטמוספרי שצריך לשאת במגבלה לא ממש משמח את אנשי טויוטה, שמציינים בהתבטאות נדירה שהנושא אינו לרוחם. לדברי גלן הול, העומד בראש GAZOO RACING: " הפדרציה – FIA – משקיעה מאמצים כדי ליצור שיוויון בין רכבים כמו שלנו ובין רכבים בעלי מנועי טורבו דיזל. התהליך הזה יוצר חוסר שביעות רצון, אך אנו פועלים לפי הכללים ולהערכתנו נצליח בכל מקרה מכיוון שהמרוץ יתקיים באזורים הנמוכים יחסית של פרו" (בהם לא סובלים המנועים האטמוספריים מירידת הספק בשל דלילות החמצן).
הנה סרטון של ההכנות למהדורת 2017:
לפי טויוטה דרום אפריקה, ההיילקס שיתחרה השנה בדקאר עולה על דגמי השנים שעברו הודות לעבודת מתלים יותר טובה ולחלוקת כוח יותר ליניארית. עם שמונה בוכנות מתחת למכסה המנוע, לא ציפינו למשהו שונה, עם מגבלה או בלעדיה.
מטויוטה ישראל נמסר על תחילת השיווק של הדור החדש של טויוטה ראב-4. זהו הדור החמישי של הדגם הזה אשר עבר שינוי ועידכון מקיף של המרכב, חלל הנוסעים ועושה שימוש בפלטפורמה מודולארית חדשה של ענקית הרכב מיפן. בין הבונוסים של השלדה החדשה היא מערכת הנעה היברידית מעודכנת וכן שילוב של הדור החדש של מערכות הבטיחות האקטיביות המקוריות אשר מסוגלת גם להשתלב בנהיגה.
טויוטה ראב-4 החדש בישראל. החל מ-169,900 שקלים. צילום: טויוטה
טויוטה ראב-4 ישווק עם מנוע 2.0ל' בנזין או עם 2.5ל' היברידי. לפי נתוני טויוטה הגרסה ההיברידית תאיץ ל-100 קמ"ש ב-8.4 שניות או שתקצר מעט את הזמן ל-8.1 שניות בגרסת ההנעה הכפולה. אם לא סופרים את לקסוס – זו תיהיה הטויוטה ההיברידית כפולת ההנעה הראשונה המשווקת בישראל (ביבוא מקביל אפשר למצא גם את טויוטה היילנדר היברידי).
טויוטה ראב-4 החדש בישראל. החל מ-169,900 שקלים. צילום: טויוטה
המחיר של טויוטה ראב-4 החדש מתחיל מ-169,900 שקלים
בנוסף לטויוטה ראב-4 – מתחיל גם השיווק של טויוטה קורולה החדשה (מ-132 אלפי שקלים), טויטה יאריס Y20 (מ-101 אלפי שקלים), וגרסאות מעודכנות של טויוטה CHR ו-טויוטה פריוס שמחירן לא השתנה.
בעוד שחובבי שטח בישראל ממתינים בארנקים שלופים לקראת הגעתו של הג'ימני החדש, ביפן סוזוקי כבר לוקחת את העניינים צעד אחד קדימה – ומציגה גרסת פיק אפ של הג'ימני החדש, שתוצג ככל הנראה כקונספט בתערוכת הרכב שתתקיים בטוקיו.
למי שאינו מכיר, סוזוקי ג'ימני הוצג במקור בין היתר גם בגרסת פיק אפ. אם ממש רוצים לדייק, מדובר בסוזוקי סמוראי פיק אפ, שאגב יובא לישראל רק במשך שנה אחת וחלק מכלולים רבים עם הסמוראי הרגיל.
דור ראשון של סוזוקי ג'ימני כבר היה בשנות ה-70' בגרסת טנדר. צילום: וויקיפדיה
בכל מקרה, על פי פרסומי סוזוקי, הג'ימני פיק אפ צפוי לפעול על אותו עיקרון, כלומר לחלוק מכלולים עם מיודענו הג'ימני הרגיל, כמובן פלוס ארגז מטען מאחור. כדי לעורר את הרגש הנוסטלגי, הג'ימני פיק אפ – או "סיירה פיק אפ" בלשון סוזוקי, זוכה לגריל קדמי בסגנון רטרו, ארגז אחורי עם דיפוני עץ, ווי גרירה אינטגראליים בפגוש הקדמי וכמובן גם תאורת LED שקשה לפספס על קשת ההתהפכות מאחור. כדי לוודא שהעסק לא ממש יתפספס, סוזוקי ג'ימני פיק אפ זוכה לצביעה של הגג בצבע לבן – אה לה טויוטה לנד קרוזר FJ וגם גלגלים לבנים בסגנון רטרו. אנחנו כבר מאוהבים. ואתם?
הנה מרוטי ג'יפסי שעדיין משווק בהודו עם מנוע 1.3ל' 82 כ"ס. חושבים שהוא זקוק לרענון? צילום: סוזוקי/מרוטי הודו
ולא רק המסורת חשובה בהקשר של הפיקאפ אלא גם ביזנס. אחד השווקים המרכזיים של סוזוקי העולמית הוא שוק הרכב ההודי – בו היא שחקנית מרכזית שם מייצרת כלי רכב רבים במדינה בת המיליארד פלוס תושבים. כמה מרכזית (ועכשיו פסקול של פנטזיה של יצרן רכב) נתח של 50% משוק הפרטיות שמתורגם למכירה של 1.65 מיליון מכוניות בשנה. דגם טנדר חדש במקום מרוטי ג'יפסי – יכול לעזור לסוזוקי בתחרות מול מהינדרה ויצרנים הודים וזרים אחרים.
טויוטה היילקס הפך מזמן לסוג של שם נרדף לטנדר קשוח, אך כעת היצרנית היפנית מעוניינת לקחת את טויוטה היילקס למקומות יותר ספורטיביים – ורותמת לשם כך את חטיבת TRD, חטיבת הספורט והמרוצים של טויוטה. זו, מציגה היילקס TRD, שיוצג רשמית בתערוכת הרכב בטוקיו.
טויוטה היילקס TRD. חבילת איבזור ושיפורי שטח לטויוטה היילקס – הכל מקורי ללקוחות מטוקיו. צילום: טויוטה
טויוטה עצמה אינה ממהרת לחשוף נתונים אודות ההיילקס היותר ספורטיבי, אך ככל הנראה מדובר יותר בחבילת דאווין ופחות בחבילת ביצועים. בין היתר, לפחות ממה שניתן להבחין בתמונות של טויוטה, היילקס TRD מצויד בגריל שונה, מיגון גחון, מה שנראה כמו מערכת פליטה משודרגת וניפוחים לבתי הגלגלים, לטובת מי שיחפוץ בצמיגים יותר גדולים.
טויוטה היילקס TRD. חבילת איבזור ושיפורי שטח לטויוטה היילקס – הכל מקורי ללקוחות מטוקיו. צילום: טויוטה
כדי להמחיש שמדובר בבני אותה משפחה, טויוטה מציגה גם טויוטה היילקס TRD "אמיתי", כזה שמגיע ממרוצים, כדי שניזכר מה אפשר לעשות עם היילקס כשרוצים לנסוע ממש מהר.
מגדול ועד קטן – כבר עכשיו נראה כי אפשר למצא בשוק רכב פנאי מכל גודל, מותג ויומרה. הנה שלושה שיכולים להמשיך ולבלבל אתכם הצרכנים ולהוסיף רזולוציה להיצע הגדול שכבר קיים. דבר אחד בטוח – יהיו עוד בהמשך השנה.
יונדאי קונה החשמלית כבר קוצרת שבחים בחו"ל בקרוב מאד גם אצלנו. צילום: יונדאי
יונדאי קונה EV
אחרי שרק אתמול יונדאי החלה לשווק את יונדאי איוניק החשמלית ב-160 אלפי שקלים, צפויה בקרוב להגיע גם הגרסה החשמלית של יונדאי קונה. זו מגיעה עם אופציה לבחור בין מצבר של 39 קילוואט או 64 קילווואט – כאשר המצבר הגדול יותר יתן טווח של כ-400 קילומטרים (נתוני יונדאי). הנתונים חביבים ביותר: תפוקה של 204 כ"ס ו-39.5 קג"מ. תאוצה ל-100 קמ"ש ב-7.6 שניות וכל אמצעי הבטיחות האקטיביים החדשים שיש ובהם בלימת חירום אוטונומית, בקרת שיוט אקטיבית, שמירת נתיב אקטיבית ועוד. המחיר טרם פורסם אולם לאור העלות הגבוהה של המצברים סביר להניח שיהיה מעל ליונדאי איוניק החשמלית.
לקסוס UX יהיה היברידי או טורבו-בנזין. צילום: לקסוס
לקסוס UX
כניסה ראשונה של לקסוס לקבוצת רכבי הפנאי הקטנים – מול אאודי Q3 למשל – והיא עושה זאת עם המראה המותגי החדש והמחודד, עיצוב תא נהג ייחודי וכמובן מערכת הנעה היברידית – או לא – אתם בוחרים. כמה קטן יהיה הלקסוס כיס הזה? ובכן הוא מתבסס על הפלטפורמה המשרתת גם טויוטה CHR ועם אותו בסיס גלגלים של 264 ס"מ. להנעה ההיברידית תפוקה של 179 כ"ס וההנעה קדמית בלבד דרך תיבת הילוכים רציפה. המחיר צפוי להיות כ-240 אלפי שקלים.
אופי צרפתי מודגש – 5 שנות אחריות ותשומת לב לנוחות וחלל פנים. יתמודד מול טוסון וספורטאג'. צילום: סיטרואן
סיטרואן C5 איירקרוס
עוד יישום מעניין של פלטפורמת EMP2 החדשנית של קבוצת PSA (אנו כבר מכירים אותה מפיג'ו 3008 ו-DS7) הפעם תחת המעטה המותגי של סיטרואן. זה לא סוד שעל מוצרי הקבוצה עובר עתה רנסס שמביא לנו את אחד הדורות הטובים ביותר שראינו מזה שנים רבות מצרפת. לצד המראה השונה של סיטרואן מן החוץ וגם מבפנים – יש חבילות איבזור עשירות מאד כמו גם אמצעי בטיחות אקטיביים מלאים. היצע המנועים מוכר עם מנועי פיורטק ודיזל המשודכים לתיבות 8 הילוכים כשבהמשך צפויה להצטרף גם גרסת PHEV – היברידית נטענת. יתרונות של נוחות טובה וחלל פנים נדיב (שתי נקודות שסיטרואן שמה עליהם דגש במוצריה האחרונים) הם דברים שיכולים לבוא בחשבון. המחיר צפוי להיות סביב ה-150 אלפי שקלים. אולי קצת פחות.
בשוק הרכב חשוב לתכנן לריצה הארוכה – וכשהתחום משתנה לנגד עינינו בקצב כה מהיר בעת האחרונה חלק מהתכניות יכולות להיות הימורים כושלים ויקרים. למשל הציפייה של ב.מ.וו שרכב העתיד יונע במימן ותאי דלק. גם טויוטה חשבה כמוהם אלא שהיא זנחה את הגישה המימנית לטובת מה שמסתמן – כרגע – כאמצעי ההנעה המרכזי של מכוניות חשמלית: סוללות.
ובכן אתמול טויוטה ו-פנסוניק (זוכרים אותם מהטייפים?) מתכננים להקים מיזם משותף ליצור של סוללות לרכב חשמלי. המטרה באיחוד הכוחות היא להיות תחרותיים יותר – במונחים של עלויות ונפח יצור – מול הכוחות העולים בתחום הזה בעיקר מסין אבל גם מקוריאה.
במסגרת השת"פ פנסוניק תעביר את היצור בחמישה מפעלים מרחבי העולם (לא יגעו במפעל המשותף עם טסלה בארה"ב) והתכנית היא שכבר ב-2020 יחל היצור הנפחי של הסוללות. בהודעה שפרסמה בטוקיו נאמר כי בתכנית לייצר סוללות בעלות נפח גדול פי 50 מאלו שיש כיום במכוניות היברידיות – עוד חזון למועד בעניין הזה.
בשלב ראשון יסופקו הסוללות למאזדה (שותפתה של טויוטה בתחום החשמלי), כמו גם לדייהטסו ו-סובארו. הונדה שהיא כבר לקוחה של פנסוניק כנראה שגם תצורף לרשימת הלקוחות של השותפות הזו.
בעיני חובבי OVERLANDING רבים, טויוטה לנדקרוזר 200, אותו ענק מתומן בוכנות, נחשב לרכב המסעות האולטימטיבי – אך בישראל למרבה הצער הלנדקרוזר הגדול כבר אינו משווק, פרט למספר בלתי מבוטל של רכבים שהגיעו ארצה כמובן ביבוא אישי. בארצות הברית לעומת זאת, הלנדקרוזר הבכיר עדיין משווק ולמרבה המזל חוסר נכונותה של טויוטה לפתוח את הארנק ולפתח קרוזר חדש גורם לה להמשיך ולייצר עוד גרסאות מיוחדות של הלנדקרוזר V8.
טויוטה מציגה מהדורה מיוחדת – ומוקשחת – של טויוטה לנדקרוזר V8. אלינו? רק ביבוא אישי. צילום: טויוטה
הפעם מדובר במהדורה מיוחדת שנקראת HERITAGE EDITION, שחוגגת את הצגת הלנד קרוזר המקורי בארצות הברית בשנת 1958. לצד המפרט הסטנדרטי, שכולל מנוע בנזין צנוע בנפח 5.7 ליטרים, המפיק 381 כוחות סוס שמרניים – שעוברים לארבעת הגלגלים דרך תיבה בעלת שמונה הילוכים (כמובן, יש גם LOW), הקרוזר 200 המיוחד כולל חישוקי 18 אינץ'. מדרגות הצד הסטנדרטיות הוסרו ולמרבה המזל לא הוחלפו בשום דבר (כן, טויוטה רוצה שתרדו איתו לשטח) וגם עיטורי הכרום השונים הוסרו או לסירוגין בוטלו לחלוטין. גם הגחון זוכה לטיפול מיוחד בדמות מיגון מקורי וגם חבילת גרירה.
טויוטה מציגה מהדורה מיוחדת – ומוקשחת – של טויוטה לנדקרוזר V8. אלינו? רק ביבוא אישי. צילום: טויוטה
כדי לוודא שהדרך לשטח תהיה נעימה, יש מושבים מאווררים ומחוממים, חימום להגה, בקרת אקלים בעלת ארבעה אזורים ו-28 פתחים שמיועדים לוודא שתא הנוסעים האדיר ישאר קריר או לסירוגין לוהט ורוב הפונקציות נשלטות ממסך מגע בקוטר 9 אינץ' – כולל מערכת השמע שמשגרת אל תא הנוסעים צלילים מ 14 רמקולים של JBL.
עוד לפני שהרכב הזה נחת אצלנו, טויוטה ראב-4 החדש הפך להיות שלאגר מכירות. בוננזה אמיתית ליבואן ותרגיל בסבלנות למי שמוכן לחכות חודשים לטויוטה החדשה שלו – ואתם מחכים. אז בינתיים, כדי שהדיסוננס יהיה קצת יותר טורדני, מציגה טויוטה בארה"ב גרסת TRD OFFROAD של טויוטה ראב-4 החדש.
טויוטה ראב-4 החדש עם חבילת TRD כולל גימור שונה בתא הנהג עם תפרים אדומים, משטחים אדומים וריקמתת TRD מושקעת. צילום: טויוטה
ולרכב שהוצג אתמול יש נתונים המתאימים לשטח אפילו יותר מנהיגה לקניון. מרווח הגחון עלה ל-22 ס"מ מאד שימושיים, על ההנעה מופקד מנוע 2.5ל' אטמוספרי (לא היברידי) עם 203 כ"ס ואת מקום תיבת ההילוכים הרציפה תופסת תיבת הילוכים אוטו' פלנטארית עם 8 הילוכים. ההנעה היא כפולה-קבועה דרך מערכת המנתבת כוח בנפרד לכל גלגל ומסוגלת להגיע לנעילה אורכית ורוחבית מלאה. על הכביש ההנעה קדמית בלבד – בתפעול אוטומטי ללא התערבות הנהגת – וזאת כדי לשפר את צריכת הדלק בקטעים המנהלתיים.
טויוטה ראב-4 החדש חבילת TRD כוללת מתלים מחוזקים, וגם צמיגים דו שימושיים – לצד כנפיים מעובות ונגיעות קוסמטיות נוספות. צילום: טויוטה
מרווח הגחון המוגדל מגיע באדיבות מערכת מתלים שונה עם קפיצים ובולמי זעזועים מחוזקים. תמצאו גם חישוקי גלגלים גדולים יותר ועליהם צמיגים דו-שימושיים של פאלקן. בנוסף יש תוספות עיצוביות להגברת הקשיחות כמו מסילות גג מוגבהות, כנפיים, פגושים ועם נגיעות מושחרות להעברת המסר.
בתוך הטויוטה ראב-4 החדש תמצאו לוגו TRD רקום על המושבים, תפרים אדומים לריפודי המושבים ועוד נגיעות אדומות בקבינה – לתת יותר חיים לתחושה הסטרילית של הקבינה בראב-4 הרגילים.
טויוטה ראב-4 החדש בגרסת TRD עם צביעה דו-גוונית. אחת משתי אופציות בלבד. צילום: טויוטה
עוד עדכנה טויוטה את מערכות הבטיחות האקטיביות עם הדור החדש של TSS 2.0 עם בלימת חירום אוטונומית וזיהוי הולכי רגל, בקרת שיוט אדפטיבי, תיקון סטיה מנתיב, קריאת תמרורים, החלפת אורות ועוד. מחיר טויוטה ראב-5 TRD OFFROAD טרם נקבע בארה"ב ואם יגיע אלינו זה יהיה כנראה רק דרך צינורות היבוא האישי והמקביל.
בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, הטנדר הוא המלך. הטנדר המשופר: הוא כבר קיסר. לכן טויוטה מציגה שתי גרסאות TRD קרביות לצמד הטנדרים המובילים שלה, הטאקומה (פלוס מינוס היילקס) והסקויה שטוב, היא לא טנדר, היא רכב שטח ענק, אבל לפחות יש לה שלדת סולם.
בדומה לחבילת TRD שטויוטה הציגה ממש לאחרונה בראב 4, גם כאן מדובר בחבילות שהן יותר מקוסמטיות. בטאקומה הוסיפה טויוטה תוספות שהופכות אותו, לפי היצרנית, ל"טוב ביותר בשטח", חתיכת הצהרה. כך, הטאקומה זוכה לתאורת LED קדמית של RIGID (אבל אמרתם הכי טוב בשטח), סביבה מושחרת לפנסים (וואלה, הכי טוב בשטח) ומערכת מולטימדיה חדשה עם מסך מגע בקוטר 8 אינץ' (אז מה, הכי טוב בשטח?).
בנוסף, טויוטה מדגישה שבולמי ה FOX כוילו מחדש כדי להתאים לחישוקי גלגלים חדשים בקוטר 16 אינץ' שאמורים להיות קלים יותר. בסקויה TRD, טויוטה הלכה על קטע של "גם משפחה גדולה יכולה לרדת לשטח והוסיפה בולמי FOX וגם גריל שונה. המנוע נותר צנוע: 5.7 ליטרים של טויוטה, שמפיקים 381 כוחות סוס. בגרסת TRD יש גם דיפרנציאל מוגבל החלקה. נחמד, אך לא מגניב כמו הדיפרנציאל הננעל הסטנדרטי של הטאקומה.
התקשורת ביפן הצליחה להשיג מידע על הדור החדש של טויוטה לנד קרוזר 300. הנה הממצאים. הלנד קרוזר 300 ישמור על שלדת הסולם – למרות שזו תהיה כל חדשה ותחליף את השלדה של הלנד קרוזר 200 שלא השתנה מהותית מזה כעשור. בנוסף על השלדה המודרנית – שרבים הסיכויים כי תהיה קשיחה יותר ומתאימה לתחבורה מערבית מודרנית – יהיה גם מרכב חדש עם לוק עדכני. עוד גילו ביפן כי טויוטה תשמור על ההנעה הכפולה קבועה וכן על יחס ההעברה הנמוך שהחיים פשוט לא יכולים להמשיך בלעדיו.
נתונים נוספים מספרים על תקרה שהונמכה ב-35 מ"מ, אורך כללי של 459 ס"מ, רוחב של 198 ס"מ, גובה חיצוני של 192 ס"מ ובסיס גלגלים של 285 ס"מ. היצע המנועים יהיה דיזל V8 מעודכן בנפח 4.6ל' ותפוקה של 309 כ"ס ובנזין V6 כפול מגדשי-טורבו עם הספק צפוי של כ-420 כ"ס ו-60 קג"מ. העברת הכוח תהיה דרך תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית עם 10 יחסי העברה. יש הצופים כי גם גרסה היברידית צפויה להצטרף להיצע אם כי עדיין לא נחשפו נתונים לגבי זה (אולי מערכות בהשאלה מלקסוס LS500h).
יהיה זה הימור די בטוח שנראה תא נהג וסביבת נוסעים מודרנית הרבה יותר עם קישוריות מלאה, מסכי מגע גדולים וחלקים ווירטואליים בלוח השעונים. זאת, לצד כל איבזור הנוחות שתוכלו לדמיין בספינת דגל ראויה: מערכות בטיחות אקטיביות, מושבי עור מחוממים וממוזגים, פנסי LED מלאים ועוד. אצלנו? רק ביבוא אישי.
בעוד שאצלנו PHEV זה יחסית דבר חדש שעוד לא הגיע לרחובות במסות גדולות – במזרח דווקא כן. והמספרים הם כאלה שאם ממש חייבים לשים נקודת התחלה מתי הרכב החשמלי הפך להיות אלטרנטיבה עממית למכונית בעלות מנועי בעירה פנימית – בואו נחליט שזו תהיה תערוכת ג'נבה של 2019.
הנה גרף עם עמודות כמו שאתם אוהבים – באדיבות JATO
אם אתם לא מזהים את הרכב האדום שבצילום זה בסדר. מדובר במותג הסיני BYD דגם TANG ממנו נמכרו ב-2018 62 אלף יחידות. במקום השני דגם אחר של BYD עם 61 אלף יחידות ובמקום השביעי BYD נוסף עם 39 אלף יחידות.
מתוך העשירייה הזו אנו מכירים את ב.מ.וו סדרה 5 שהייתה ה-PHEV השלישי הנמכר ביותר עם 50 אלף יחידות גלובלית. אחריה במקום הרביעי טויוטה פריוס עם 47 אלף יחידות ואאוטלנדר של מיצובישי עם 41 אלף יחידות במקום השביעי.
טויוטה פריוס PHEV הגיעה לישראל כבר ב-2015 ללא אימפקט של ממש על השוק. צילום: טויוטה
על פי JATO בשנת 2018 נמכרו גלובאלית 717,300 מכוניות היברידיות PHEV והמגמה רק תתעצם – אם תשתית הטעינה תצליח לעמוד בקצב הריבוי של המכוניות האלה ושל החשמליות שבדרך.
הפעם נפתח בדיסקליימר. כל הנ"ל אינו מהווה להמלצה לנהוג כפי שמתואר בכתבה. למעשה אם תעשו כנ"ל אתם עשויים להיות חשופים לפגיעה פיזית, התרוקנות משאבים, משיכת תשומת לב של שומרי החוק ותפיסה קשה של הסוגרים, לצד פרפורי לב.
זו ערכת החלקים של MARKS מאוסטרליה המכילה תושבות מנוע ועוד מתאמים בשביל…צילום: MARKS
מנוע LS1 של GM הוא V8 בנפחים שבין 4.8 ל-5.9 ל' מתכנון מודרני יחסית ונשתל במכוניות שרירים כמו שברולט קמארו ו-קורבט החל משנת 1995 וממשיך לשרת בדגמי GM רבים עד היום. המנוע הבסיסי מפיק כ-350 כ"ס ו-49 קג"מ ולא צריך להיות מהנדס חלל, מספיק להיות רדנק עם הרבה בירה, כדי להבין שפוטנציאל השיפורים כאן גדול מאד. עם בלוק ברזל, ראש אלומיניום ושני שסתומים גדולים לכל צילינדר – אפשר לעשות המון עם משחזה, קצת דמיון ואולי אפילו סופר-צ'רג'ר.
הנה LS1 של GM – אולי אחד הדברים היפים יותר שיצאו מדטרויט. צילום: GM
את הסולם מביאה לסיפור טויוטה היילקס. קשה לי להאמין שמישהו צריך הצגה של הרכב הזה – ולכן אסתפק בזה שטויוטה היילקס אינו בהכרח המועמד (מועמדת אם בא לכם לחשוב על היילקס על עקבים ועם אודם) לכזו השתלת לב. עם 86 כ"ס ממנוע הדיזל האטמוספרי של הראשונות שהיגעו לכאן – אני לא רואה משפר רכב שבכלל יביט לכיוון של היילקס אם יש לו מנוע LS בארגז וזמן פנוי.
עכשיו תרגיל קטן. עיצמו עיניים (אבל המשיכו לקרא כן?) אתם על מטוס – לא בתוך המטוס – שבבטן ליוותן שעולה על החוף באוסטרליה. שם למטה, יש המון בירה, בעלי חיים רבים שכל אחד מהם יכול להרוג אותך די בקלות וגם הרבה – הפסקה מתודית לבניית מתח – היילקס ו-הולדן.
מה הולדן עכשיו? מה זה קשור? ובכן החטיבה האוסטרלית הכושלת של GM – במשך שנים ארוכות יצרה מכוניות שרירים נפלאות המצוידות ב….נכון מנועי LS. והשילוב המדהים הזה של בירה, טמפרטורות גבוהות ונחשים ארסיים, לצד ערימה יפה של היילקסים ישנים והולדנים מחלידים, הציתו ניצוץ עמום ומהבהב אצל מישהו עמוק בתוך הבוש. ועכשיו זה מתפשט.
אפשר היה לחזות את האמוק שיאחוז בקרב לקוחות טויוטה ולו רק לפי הצצה בדף האנאליטיקס של "שטח". כל פיסת מידע על טויוטה ראב-4 החדש שעלתה באתר קיבלה כמות עצומה של צפיות – פי 5 ויותר מכל ידיעה אחרת ממותג אחר. אם אי שם במעלה מגדל השן היו שומעים, כנראה שהיה מתווספת עוד סיפרה להזמנת הכלים מהמפעל. ועכשיו שטויוטה ראב-4 כבר הגיע – הוא די מהר מקבל נוכחות ווירטואלית בשוק עם רשימת הזמנות ארוכה שמגיעה נכון לעכשיו עד לחגי תשרי.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
טויוטה ראב-4
מה חדש? הכל. זה מתחיל בפלטפורמת TNGA הגלובלית החדשה-יותר של טויוטה המשרתת בוורסיה הזו גם את טויטה קאמרי ולקסוס ES. הפלטפורמה מבטיחה כי הדור החמישי של טויוטה ראב-4 יהיה דינאמית עדיף על הדור הרביעי של הדגם וזה לא קשה מאחר שהוא היה כבר בן שש שנים. בסיס הגלגלים גדל מ-266 ל-269 ס"מ, האורך הכללי התקצר מעט, הרוחב התעבה מעט והגובה ללא שינוי. משחק פרופורציות נאה.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
ועכשיו לעיצוב. אפילו שיופי זה נושא סובייקטיבי למדי. אני מתייחס. המראה נגזר מהליין האמריקאי של טויוטה ומזכיר דגמים שישראלים לא מכירים: 4 ראנר, טנדר טאקומה, ובמידה פחותה סקויה והיילנדר (שאלינו מגיע ביבוא מקביל של אוטומקס). זו פניה עיצובית לקהל אמריקאי ולטעם האמריקאי – אליו טויוטה מתחנפת גם בדרכים אחרות.
על ההנעה מופקדת יחידה היברידית מעודכנת עם מנוע בנזין 2.5ל' במחזור אטקינסון חסכוני בדלק עם תפוקה של 178 כ"ס ועוד מנוע חשמלי עם הספק של 118 כ"ס. ההספק המשולב עומד על 218 כ"ס כאשר כל אחד מהמנועים תורם כ-20 קג"מ. הורדת הכוח ברכב המבחן היא רק לגלגלים הקדמיים דרך תיבת הילוכים CVT אוטומטית רציפה. ליחידה החשמלית מצבר בנפח 1.6kWh.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
לתא הנוסעים המראה המוכר של טויוטה – עם מסך מולטימדיה 8 אינץ' המזדקר ממרכז הדשבורד ועליו ממשק מעוברת ושכבת מידע נוספת עם WAZE ואפליקציות נוספות של טויוטה. עוד באיבזור תמצאו משטח טעינה, הדלקת אורות ומגבים אוטומטית, שלושה מצבי נהיגה, חלונות חשמליים אוטונומיים למחצה וגלגל הגה מצופה עור ומיתוג רב. יש גם בקרת אקלים דו-איזורית ומושבים עם הזחה אנאטומית.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
בסיס הגלגלים הארוך מתבטא בהרבה מקום במושב האחורי. לדלת האחורית מפער ופתיחה גדולים וכשכבר תשבו שם תמצאו חלל רב בכל מימד ומושבים נעימים ומפנקים. עוד בפינוקים הוא תא מטען עצום בנפח 530 ל' עם פתיחה חשמלית לדלת תא המטען, וסף העמסה רחב ונוח.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
נהיגה
לאור החטיפה מאולמות התצוגה ציפיתי להתגלות, אולי הארה. וכמו במקרה ההוא בילדותי שאכלתי כריך עם גבינה ונקניק ממזרע (ביחד) לא הכה בי הברק. ישיבה מאחרי ההגה יוצרת את התחושה כי הרכב גדול יותר משהוא באמת. נעלמה התחושה של "לשבת מעל" ובמקומה הישיבה עמוקה יותר, מכסה המנוע גבוה ונראה לעין. לצד העומק זה גם מחזק את תחושת ההגנה על הנהג ויושבי הרכב. למרות זאת הראות החוצה עדיין טובה עם הסתייגות מה-3/4 האחורי שם קורה D רחבה מסתירה. לתחושת הבטחון יש גם כיסוי בדמות סוויטת בטיחות אקטיבית מלאה – דור שני ורגיש מתמיד של ה-TSS של טויוטה עם בקרת שיוט אדפטיבית, תיקון סטייה מנתיב, ניטור שטחים מתים ועוד. הפעולה של כל הנ"ל מדויקת ונכונה בטווחי הפעולה המוגדרים – כולל יכולת בפקקים של בקרת השיוט.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
בעודי מחכה להארה – אני מגלה NVH לא הכי מבריק. רעשי כביש נוכחים ביותר מכיוון הגלגלים בכל טווחי המהירות. רעשים שונים ממערכת ההנעה. יש לומר לזכות טויוטה שהמערכת ההיברידית יוצרת קשת רעשים מרתקת למדי, מהמנוע החשמלי, ממנוע הבנזין הנכנס לפעולה באופן מורגש ומעבודתו, רעש הטעינה במורד ארוך שונה באופיו החשמלי – ודי מהר אפשר לדעת מה עושה המערכת ההיברידית מבלי להסתכל על לוח המחוונים הווירטואלי למחצה.
דינאמית טויוטה ראב-4 החדש מרשים למדי. עם כ-8 שניות ל-100 קמ"ש היחידה ההיברידית הזו יודעת להזיז את ה-1700 ק"ג של הראב-4 באופן נאה מאד. תאוצות מהמקום, וגם תאוצות ביניים מטופלות היטב. בקו ישר אפשר לשייט מהר למדי ובאופן חסכוני – אלא שאז אותו NVH מרים את ראשו ורעשי רוח מספרים לכם על הבחירה של המעצבים דווקא בקווי מרכב רבועים וזוויות חדות.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
כמו המראה גם כיול המתלים מתחנף לקהל האמריקאי. זה אומר שטויוטה ראב-4 החדש רך מתלים וחסר ריסון כשהקצב הוא יותר גרמניה ופחות פלורידה. כך שבמהירות איטית הם יספקו נוחות טובה ורייד נעים למדי – אבל אם הקצב יעלה, או הכביש יתפתל יתגלה מחסור בריסון שמתבטא בנדנודים לא נעימים. בתוך כל זה האחיזה בכביש נותרת טובה מאד בכל תנאי הנהיגה הרגילים.
ולשאלת מיליון הדולר. האם טויוטה ראב-4 היברידי חסכוני? ובכן כן. עם ממוצע של 15.5 ק"מ לליטר במבחן דרכים זה לא רע.
מבחן דרכים טויוטה ראב-4 היברידי. חזק, חסכוני ובטוח. צילום: רוני נאק
סיכום
לטויוטה – כמותג – יש הרבה נקודות זכות בקרב הציבור הישראלי, וגם גלובלאית כשחושבים על זה. ועובדה היא שכמעט כל דגם חדש שלה שהגיע בשנים האחרונות לישראל נחטף בכמויות שגורמות ליבואני הרכב האחרים לבכות כמו ילדות. וטויוטה ראב-4 ההיברידי החדש הוא מכונית טובה. נכונה בצורות רבות ודי מתאימה לטעם הישראלי. ולסיום ניסוי קצר. הסתירו את הסמל של טויוטה ממרכז גלגל ההגה. מה עכשיו אתם חושבים על הרכב?
קודם כל, הרשו לנו להרגיע אתכם: מדובר בבדיחה, כלומר מהלך שטויוטה ארצות הברית ביצעה לכבוד האחד באפריל, יום המתיחות. אך לפעמים יש דברים שמתחילים כבדיחה, והיה נחמד אם באמת היו מתממשים. כמו גרסת הפיק אפ של טויוטה יאריס, טנדרון קטן וחמוד שניכר שיוצר במחשב לכבוד ה-1 באפריל.
לפי טויוטה, היאריס טנדר- שנקרא יאריס adventure, מצויד במנוע בנפח 1.5 ליטרים המפיק 103 כוחות סוס ובתיבה אוטומטית בעלת שש מהירויות. ההנעה קדמית, אך למי שמעוניין יש גם גרסה בעלת הנעה כפולה. תא המטען מכיל משקל של עד 134 קילוגרמים ומדופן בחומר עמיד כדי לאפשר הטענת מטענים כבדים. מכיוון שמדובר בבדיחה, טויוטה לא טרחה לייצר תמונת תא נוסעים אך מדגישה שמדובר ברכב שמצויד גם במסך מגע בקוטר 7 אינץ'.
הנה המקור – טויוטה יאריס סדאן בגרסתה האמריקאית. לא הכי סקסי…צילום: טויוטה
אז כאמור – זו דאחקה. כי בארצות הברית טנדר הוא גדול ויאריס היא קטנה. ובעיני האמריקאים טנדר קטן וכפול הנעה זו בדיחה. אז הא הא, צחקנו נורא, ובעצם למה לעזאזל לא מייצרים את זה?
עולם הרכב הוא ג'ונגל סבוך של קשרים, אינטריגות, אגו ושקרים. והמהלך האחרון של ענקית הרכב טויוטה יכול בהחלט להיות אחד מהנ"ל. לא צריך יותר מהצצה חפוזה בעמוד הבית של כל אתר אינרנט של טויוטה כדי לראות שהחברה מושקעת – ועמוק – במכוניות היברידיות. היא די חלוצה בתחום הזה ופיתחה דגמים רבים שגם אתם – היושבים כרגע מול מסך הסמארטפון – אוהבים וקונים בהנחה מינימאלית אם בכלל. מטויוטה פריוס, דרך יאריס, אוריס, ראב-4, CHR, קאמרי, והקורולה החדשה – כולם חטיפי אולם תצוגה כשהאתגר העיקרי של אנשי המכירות היה למלא את הטפסים מספיק מהר כדי שהבאים בתור לא ישתעממו יותר מדי. ובואו לא נשכח את לקסוס – מותג הפרימיום של טויוטה – אשר משתמש באותו הטכנולוגיה. וטויוטה רוצה לשמור על זה בדיוק כך. לפחות כמה שיותר. להזכירם בעבר הלא רחוק טויוטה האמינה שהשלב הבא יהיה תאי דלק, המוזנים ממימן. והשקיעה בזה מו"פ לא מבוטל – אלא שהתעשייה פנתה לכיוון אחר, לעבר המצברים שאנו מכירים היום ופיתוח תאי הדלק נזנח.
טויוטה משחררת בחינם עשרות אלפי פטנטים כקיצור דרך למי שרוצה לפתח רכב היברידי חדש. זו טויוטה מיראי – מונעת בתאי דלק אבל ללא תשתית מימן תהיה רק אבן דרך היסטורית לצעד בכיוון הלא נכון. צילום: טויוטה
טויוטה עתה חוששת להישאר מאחור, בעיקר על ידי קבוצת VW אשר נמצאת בעיצומו של ה-green wash הגדול בהיסטוריה בניסיון לסלק את שאריות הטינופת של דיזלגייט עם הצגת שורה נרחבת של דגמי רכב חשמליים חדשיםעל אותה פלטפורמה מדולארית וללא פוק אחד של CO2, או חלקיקים מרועשים שישלחו אותך לקבר בטרם עת. נחזור לטויוטה שבינתיים הורידה את מחירי ההיברידיות שלה לרמה של רכב רגיל (גם הודות לרגולציה) והנה אפשר היום לרכוש קורולה היברידית במחיר של קורולה לא היברידית. אבל זה כבר לא מספיק. בעיקר לנוכח גל צונאמי של יצרני רכב סיניים אשר צצים עם דגמים חשמליים רבים. וסין, אם עוד לא הקשבתם בכיתה, היא שוק הרכב הגדול בעולם – כמעט פי שתיים מזה שבמקום השני, ארה"ב. והם מכתיבים את הכללים, כאשר אחד הכללים הוא הפחתה בזיהום האוויר. כך שעתה עם תמיכת המדינה יכולים המותגים הסיניים לזנוח את הניסיונות לעשות מנועי בנזין נקיים (חסם עיקרי שלהם מלהיכנס לשוק האירופאי בשעתו), ולתת גז – או לא – על הפיתוח של מכוניות חשמליות החומקות מהדרישה לתקן זיהום אוויר.
טויוטה משחררת בחינם עשרות אלפי פטנטים כקיצור דרך למי שרוצה לפתח רכב היברידי חדש. זו טויוטה היילנדר היברידית – משווקת גם אצלנו על ידי אוטומקס. צילום: טויוטה
ובכן על ידי שחרור של 23,740 פטנטים בתחום של מכוניות היברידיות – טויוטה מקווה להישאר יותר זמן בראש הפירמידה כיצרנית מכוניות עם פליטה מזערית – בזמן שתעשיית הרכב מנסה לפצח את הבעיות החדשות הניצבות בפניה עם מכוניות חשמליות: זמינות של חומרי גלם למצברים, טווח נסיעה קצרים, זמני טעינה ארוכים ומשקלים כבירים. כך טויוטה תרוויח לעצמה יותר זמן כדי להתקדם עם פיתוח רכב חשמלי משלה, ותרדים את המתחרים אשר מקבלים בחינם קיצורי דרך להוציא במהירות לשווקים מכוניות העומדות בתקנות זיהום האוויר המחמירות לא רק בסין אלא גם באירופה וארה"ב.
טויוטה משחררת בחינם עשרות אלפי פטנטים כקיצור דרך למי שרוצה לפתח רכב היברידי חדש. זו לקסוס NX רבת מכר אצלנו ומשתמשת ברכיבים רבים של טויוטה. צילום: טויוטה
הסיכוי שלכם לרכוש בישראל השמרנית מכוניות, רכבי כביש שטח או רכבי שטח של טויוטה שעוטים סמלים של TRD, חטיבת המרוצים של טויוטה, נמוך מאוד. זאת, למרות שבעולם ניתן לרכוש עבור מכוניות טויוטה לא מעט אביזרים של חטיבת המרוצים, וכבר בסוכנות. הסיכוי בישראל לרכוש טויוטה Rav 4 חדש מבלי לחכות לגשם הראשון של חורף 2019 גם הוא קלוש – ובכל זאת. הנה:
חבילת TRD לשידרוג של טויוטה RAV 4 היברידי החדש. צילום: TOYOTA
יפן אינה יוצאת דופן וגם טויוטה Rav 4 אינו יוצא דופן בהיבט זה. למעשה, ממש לאחרונה טויוטה הציגה עבור טויוטה Rav 4 החדש חבילה שלמה של אביזרי TRD שמיועדים להוסיף לו את הטיפ טיפה שחסרה לו בשטח ובעיקר בלוק.
חבילת TRD לשידרוג של טויוטה RAV 4 היברידי החדש. צילום: TOYOTA
הקיט של TRD כולל קודם כל מתקן גג ראוי שמיועד לאפשר נשיאת מטען יותר רציני, חיפויי גלגלים יותר בולטים, חישוקי 17 אינץ' וגם- סט מגיני בוץ תואמים. הפגוש הקדמי זוכה לחבילת עיצוב ושתי יחידות תאורת LED- וגם הפגוש האחורי משתנה מעט. בישראל קיט כזה היה כנראה זוכה ללא מעט קופצים – אך לפחות לעת עתה, הוא לא זמין בארץ (אולי דרך יבואן מקביל זריז).